Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici tvrde

Kiselina u maslinama može pomoći kod pretilosti i dijabetesa

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ističe da su dostupni lijekovi protiv pretilosti neučinkoviti u održavanju gibitka težine, skupi su i dugoročno predstavlju rizik za zdravlje

Tim američkih naučnika otkrio je u maslinama komponentu za koju vjeruju da bi mogla pomoći u borbi protiv pretilosti i dijabetesa.

Naučnici sa univerziteta Virginia Tech izveli su pokuse na miševima koji su pokazali da elenolska kiselina iz maslina snižava šećer u krvi i, kako se čini, pomaže u gubitku kilograma.

Lijekovi protiv pretilosti neučinkoviti

Kako u maslinama nema dovoljno te kiseline koja bi prirodnim putem pomogla u borbi protiv spomenutih tegoba, naučnici vjeruju da bi njihovo istraživanje moglo “utrti put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu pretilosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi”.

-Promjene u načinu života i mjere javnog zdravstva imaju ograničen utjecaj na rastuću prevalenciju pretilosti, jednog od glavnih rizičnih faktora za dijabetes tipa 2, rekao je voditelj istraživačkog tima Dongmin Liu, profesor na Odsjeku za ljudsku prehranu, hranu i tjelovježbu na univerzitetu u Virginiji.

Ističe da su dostupni lijekovi protiv pretilosti neučinkoviti u održavanju gibitka težine, skupi su i dugoročno predstavlju rizik za zdravlje.

On i njegov tim, dodaje, rade na razvoju “sigurnijeg, jeftinijeg i višenamjenskog lijeka koji bi spriječio pojavu poremećaja metabolizma i dijabetesa tipa 2”.

Ispitivanja na miševima

Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Chicagu, Lui i njegovi kolege su naveli da je kod miševa tokom četiri do pet tjedana primjene elenolske kiseline došlo do smanjenja pretilosti za 10,7 posto, dok su razine šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin pale na razine “usporedive s onima kod zdravih, mršavih miševa”.

Masline i maslinovo ulje su posebice prosutni u mediteranskoj prehrani. Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim uljima i uljima sjemenki, sprečava kognitivno propadanje, pokazala je nedavno objavljena studija provedena tokom 28 godina na 90.000 ljudi.