Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko će vam trajati veza otkrijte na neobičan način

djevojka

Koliko ste se puta zapitali je li osoba s kojom ste u vezi ona prava i hoće li vaša sreća potrajati u budućnosti? Do odgovora na ova pitanja sada možete doći pomoću računalnog programa.

Naime, američki naučnici sa USC Viterbi School of Engineering i Sveučilišta Utah razvili su program koji sa predviđa budućnost vaše veze, piše Independent.

Uz pomoć posebnih algoritama naučnici s čak 79% točnosti mogu predvidjeti ozbiljne probleme u vezi koje koje mogu dovesti do prekida, a koje teško može uočiti bračni terapeut.

Do zaključaka se dolazi mjerenjem tona glasa, a pomoću posebnih algoritama mjeri se intenzitet, uzbuđenje i titranje glasa tokom razgovora s partnerom kako bi se utvrdilo koliko su doista sretni.

Program je testiran na 100 parova koji su prolazili kroz bračne terapije tokom dvije godine, a njihov bračni status praćen je sljedećih pet godina.

Voditelj studije dr. Shrikanth Narayanan ističe da nije bitno samo ono što se kaže već i način na koji se nešto kaže.

– Naša studija potvrđuje da je to vrijedi i u ljubavnim odnosima – kaže dr. Narayanan koji je sa svojim timom proučavao i utjecaj onoga što jedan partner govori na emocije drugog partnera.

Na temelju studije naučnici su došli do zaključka da parovi tokom vremena pokazuju kako se doista osjećaju, a ti osjećaji puno su točniji od kodova ponašanja koje su razvili terapeuti.

Dr. Brian Baucom, sa Sveučilišta Utah kaže da je već dugo poznato da način na koji partneri međusobno komuniciraju o problemima snažno utječe na kvalitetu njihova odnosa.

– Glavni nedostatak za upotrebu ovih saznanja u kliničke svrhe bio je nedostatak učinkovitih i pouzdanih alata za mjerenje važnih elemenata u komunikaciji između partnera – zaključuje Baucom.