Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko često trebamo nanositi kremu za sunčanje

suncanje krema34

Iako mnogi proizvođači krema za sunčanje u svojim reklamama tvrde kako njihov proizvod pruža najbolju zaštitu i da je dovoljno nanijeti ga na kožu jednom dnevno, nova istraživanja pokazuju da nije baš tako, pišu Novosti.

Testovi rađeni na nekoliko vrsta krema za sunčanje dokazali su da se već poslije šest sati njihova efikasnost smanjuje za čak 74 posto, pa ih zato treba češće stavljati.

Losioni za zaštitu kože od sunca nikada ne pružaju stoprocentnu zaštitu, i nijedan nije u potpunosti vodootporan. Čak i sa najboljom zaštitnom kremom ne preporučuje se sunčanje u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati.

Zato stručnjaci savjetuju da postupak nanošenja kreme treba da ponovite na svakih 90 minuta, a obavezno nakon izlaska iz vode. Da bi tijelo bilo adekvatno zaštićeno i da bi upilo kremu prije nego što se oznojite, savjetuje se da je namažete bar 20 minuta prije nego što se izložite suncu.

Kako bi efekat zaštite bio najbolji, potrebno je da odrasla osoba prilikom jednog nanošenja namaže oko 35 grama kreme. Oni koji na desetodnevno ljetovanje kreću samo sa jednim pakovanjem kreme sa zaštitnim faktorom i sa planom da cijeli dan provode na plaži, trebalo bi da znaju da je pakovanje od 200 mililitara kreme dovoljno za samo pet-šest mazanja. Zato bi na ljetovanje trebalo ponijeti nekoliko bočica zaštitnog sredstva. Zavisno od prozvođača, 200-250 mililitara kreme sa SP faktorom 25 ili 30, što je i najniži faktor koji se preporučuje.

Stručnjaci kažu da je najbolje pripremiti nekoliko krema sa različitim faktorom zaštite. Osobama koje imaju svijetlu i osjetljivu kožu savjetuje se da prvo koriste faktor 50 ili najmanje 30, a zatim da postepeno prelaze na niži. Oni tamnije puti ne moraju da kupuju kreme sa faktorom jačim od 30 jer adekvatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka pružaju i one sa manjim faktorom, ali ih treba češće mazati.

Kremu koristite uvijek kad izlazite napolje, pa čak i dok ste u hladu, jer pijesak i voda reflektuju štetne ultraljubičaste zrake, a oni mogu da se probiju i kroz suncobran.