Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko je sigurno kupovati lijekove putem interneta?

Frustrated woman using laptop

Šta se može desiti mladima ako popiju lijek kupljen nacrno i bez znanja stručnjaka ili odraslih? Možda će samo izostati željeni efekat, ali isto tako mogu da se jave i brojne neželjene reakcije, koje mogu biti toksične i veoma opasne po zdravlje.

Prema dostupnim podacima, više od 50 odsto lijekova koji se prodaju preko interneta je lažno i potencijalno opasno. Da bi približili mladima koliko štetnih efekata mogu da imaju lijekovi koji se uzimaju bez znanja odraslih, nekontrolisano i samo po preporuci vršnjaka, agencije za lijekove Srbije i Italije, ALIMS i AIFA, u saradnji s Evropskim direktoratom za kvalitet lijekova i brigu o zdravlju Savjeta Evrope napravili su strip “Lana Tafi”, u formi interaktivne igre.

– Strip je rađen s ciljem da mlade, koji nabavljaju lijekove preko interneta i društvenih mreža, obrazujemo i upozorimo na opasnost od lažnih lijekova koji se na taj način plasiraju neupućenim potrošačima – objašnjava magistar farmacije Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta.

Također, mlađa djeca mogu da dođu u kontakt s njima ako ih koriste starija braća i sestre, i treba ih obrazovati da nikako ne uzimaju lijek sami.

Zelić kaže da se falsifikuju svi lijekovi, ali najčešće anabolički steroidi, lijekovi za mršavljenje…

– Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe, i potpuno su nesvjesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje – ukazuje Zelić.

Strip ima naučnu osnovu, a psiholozi s Univerziteta u Rimu i Veneciji su osmislili ključne poruke i kako ih prenijeti mladima.