Život i zdravlje

Sarajevski planinari

“Korona” izlet bjelašničkim padinama

20/07/2020

Smijeh i šale bile su okvir subotnjeg druženja koje je proteklo u nekoliko sati hodanja pravcem selo Lukavac - PD Bijele vode

Iz više razloga je ovog ljeta odlazak u prirodu još posebniji i značajniji nego do sada. Prije svega zbog koronavirusa, koji je nametnuo niz ograničenja za putovanja, druženja, odmore…

Stoga je svaki ‘korona’ izlet, kakav su proteklog vikenda planinari organizirali pohodeći različite destinacije u BiH imao dodatnu vrijednost. Grupa sarajevskih planinara je prvog dana vikenda pohodila zabjelašničko selo Lukavac odakle su prijepodnevni dio dana, na sreću bez kiše, proveli šetajući cvjetnim padinama Bjelašnice. Obilje aromatičnog ljekovitog bilja i šumskih jagoda pružilo je planinarima dodatni ugođaj. Branje majčine dušice, Ivanove trave, kunice, kantariona… je posebno uživanje u prirodi, a po povratku kući miris bilja koje se suši je izvrsna inhalacijska blagodat. Tokom nadolazaćih jesenjih i zimskih mjeseci aromatični ljekoviti čajevi pripremljeni od finog bilja sa Bjelašnice bit će podsjetnik na višestruku korist odlaska u prirodu.

Ko zna, i nadati se u duhu, kako reče jedan od planinara, životnog optimizma koji je više nego potreban u vrijeme straha i zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, da će kad su budu pili ti čajevi, vrijeme zaraznog virusa biti iza nas.

I u duhu tog optimizma, u subotu je ulazeći u kombi u kojem su sve planinarke i planinari bili sa maskama na licu, na putu za Lukavac, posljednji među njima upitao: Je li ovo bal pod maskama?

Smijeh i šale bile su okvir subotnjeg druženja koje je proteklo u nekoliko sati hodanja pravcem selo Lukavac – PD Bijele vode. Po povratku u fino opremljenom ugostiteljskom eko restoranu kod Ejupa Foče planinarima je ukusan ručak upotpunila muzika koja se danas rijetko može čuti… Stari planinar i profesor muzike, nekadašnji član Sarajevske filharmonije Josip, Pepi, Jurić i Ela Sadžak su uz zvuke mandoline, pjevali rado slušane pjesme…

I povratak u Sarajevo u predvečernjim satima kad je Bjelašnicu obavila magla i jaka kiša bio je ‘dobro tempirani“ termin završetka izleta. Višesatno udisanje kisikom bogatog planinskog zraka, hodanje i branje ljekovitog bilja i poljskog cvijeća su blagodati itekako potrebne uvijek. U vrijeme koronavirusa još više.

Većina kuća u selu Lukavac su novosagrađene, a i džamija je obnovljena nakon posljednjeg rata. Prema podacima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, džamiji Lukavac pripadaju Šabići i Rakitnica. U selu je nekad bilo 95 domaćinstava a danas ih oko 35.

Na osnovu mezaristana koji se nalazi pored džamije i nekih predanja, pretpostavlja se da je džamija sagrađena u 18. stoljeću. Džamija je 1967. godine temeljito renovirana s manjom drvenom munarom. Godine 1993. u julu mjesecu je minirana i spaljena do temelja, zajedno s cijelim selom. Vrijedni mještani, domaćini vratili su se na svoja ognjišta, obnovili kuće i vratili život Lukavcu. Istorija još kazuje da je u tom selu u julu 1942. godine prenoćio vrhovni komandant Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.