Život i zdravlje

Košpice lubenice veoma su zdrave

03/07/2016

Ko zna, možda ste nekad i bojali kako će gutanje košpica lubenice djelovati loše na vaš organizam. No, ne brinite, unutar vas neće narasti nikakva biljka, a košpice bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, tu postoji jedna mala kvaka: Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih pustite neka proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržavati će proteina poput jednog grčkog jogurta!

Košpice lubenice zaista su zdrave. Sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a također se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne žile te pozitivno djeluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.

No, da ne bismo pričali samo o košpicama, evo i jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli, ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer neće štetiti, a imat će pozitivan utjecaj na organizam:

Za recept vam ne treba puno, tek litar vruće vode i tridesetak košpica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte košpice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.

Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete praviti tokom cijele godine. Preko ljeta košpice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok vani pada snijeg, vi lijepo uživajte u zdravom piću od košpica iz lubenice.

Komentari