Život i zdravlje

kožno oboljenje

Ljekari sumnjaju da je ovo rani simptom koronavirusa kod djece (FOTO)

25/04/2020

Dermatologinja dr. Amy Paller kaže da je vidjela oko 30 ovakvih slučajeva koje neformalno nazivaju covid nožni prsti, ali potrebno je još ispitivanja kako bi se pouzdano moglo znati jesu li jedan od simptoma zaraze koronavirusom

U Americi je porastao broj slučajeva misterioznog kožnog stanja koje se očituje ljubičasto, plavo ili crveno obojenim nožnim prstima, a vodeći dermatolozi se pitaju postoji li veza s covidom-19.

Dermatologinja dr. Amy Paller kaže da je vidjela oko 30 ovakvih slučajeva koje neformalno nazivaju covid nožni prsti, ali potrebno je još ispitivanja kako bi se pouzdano moglo znati jesu li jedan od simptoma zaraze koronavirusom.

“Ne znamo je li sigurno povezan s covidom-19, ali kad je toliko učestao tokom pandemije i javlja se kod inače asimptomatskih ili blago pogođenih pacijenata, čini se da je previše slučajnosti da ne bi bila manifestacija virusa pacijenata u tinejdžerskim godinama”, kaže Paller, dermatologinja u dječjoj bolnici u Chicagu i profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern.

Paller savjetuje da se djeca s ovim simptomom testiraju na koronavirus kako bi se mogla utvrditi eventualna povezanost neuobičajenog stanja i covida-19.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.