Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljetovanje u Crnoj Gori: Raznovrsna turistička ponuda za svačiji ukus (FOTO)

4.0.1
4.0.1

Svjetski savjet za putovanja i turizam (WTTC) proglasio je Crnu Goru jednom od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, a svjetski poznati mediji potvrdili su to, dodavši kako je ova mala balkanska zemlja i idealna destinacija za kupovinu nekretnina.

Crna Gora, dom nešto više od 620.000 ljudi, nudi istinski raznovrsnu turističku ponudu u kojoj svako može pronaći nešto što mu odgovara, posebno u ljetnom periodu.

Turiste i posjetioce crnogorskog primorja ove godine dočekat će 438 uređenih kupališta koja će biti organizovana na 100 prirodnih pjeskovitih i šljunkovitih plaža i brojnim izgrađenim kupališnim površinama.

Budva je neprikosnoveni centar zabavnih događaja. Predivne plaže, dobra gastronomska ponuda, brojne manifestacije samo su dio bogate ponude pune festivala i događaja za svačiji ukus.

Ulcinj je prepun pjeskovitih plaža koji ima ponudu lokalnih specijaliteta i kite surfinga.

Draž Kotora čini zamršeni splet uskih, krivudavih uličica autentične kulturno-historijske vrijednosti. Nalazi se na Unesco-voj listi svjetske kulturne baštine. Turistima koji borave ovdje, preporučuje se i posjeta baroknom gradiću Perastu sa predivnim palačama.

Tivat je omiljeno mondensko boravište kako domaćih tako i stranih turista. Prepoznatljiv je brend i za brojne luksuzne jahte i brodove.

Herceg Novi savršeno je mjesto za knjigu, film, slike i muziku. Pored poznatih tvrđava i izletišta za ljubitelje aktivnog odmora, tu su planina Orjen sa obilježenim stazama i endemskim biljnim vrstama.

Za one koji žele da uživaju u komforu manjih plaža, Boka Kotorska smještena u malim uvalama savršena je destinacija, dok za goste koji vole provod idealne su budvanska i barska rivijera, s plažama Jaz, Slovenska plaža, Čanj, Bečićka plaža i Sutomorska plaža.

Kvalitet morske vode na crnogorskim kupalištima prati se svake sezone u periodu od maja do oktobra u petnaestodnevnim intervalima na 100 lokacija duž obale. Rezultati su pokazali da je more izuzetno visokog sanitarnog kvaliteta u 90% kupališta.

Tokom 2018. godine, Crna Gora će prema procjenama imati oko 30 plaža sa međunarodnim priznanjem Plava zastavica.

Ovog ljeta, širom Crne Gore održat će se oko 300 manifestacija, od popularnih muzičkih pa sve do kulturnih kao Grad Teatar u Budvi, Purgatorije u Tivtu, Barski ljetopis, Montenegro film festival u Herceg Novom i Kotor Art festival. Poznati muzički festivali Southern Soul u Ulcinju, Sea Dance i Montenegro Sun Reggae u Budvi, Searock u Kotoru, Lake Fest i Bedem fest u Nikšiću privući će posjetioce iz svih dijelova svijeta.

Cijene smještaja u Crnoj Gori pristupačne su i odgovaraju različitim platežnim mogućnostima, a interesantno je da su ostale na prošlogodišnjem nivou.

Kreću od 6 eura, u hotelima sa dvije i tri zvjezdice od 15 eura, a u hotelima sa četiri zvjezdice od 30 eura na bazi noćenja s doručkom.

Crna Gora ima oko 400 hotela, sa preko 40.000 ležajeva, dok je u 2017. godini otvoreno 32 nova hotela, od čega 75% visoke kategorije.

Autobus Budva – Sarajevo prolazi kroz Jablanicu, Gacko, Foču, Bileću, Nevesinje, Trebinje i Mostar zavisno od rute, a cijena povratne karte je od 32 do 39 eura.

Linija Budva – Banja Luka prolazi kroz Dubrovnik, Jajce, Široki Brijeg, Bugojno, Metković, Trebinje zavisno od rute, a cijena povratne karte zavisno od prevoznika kreće se od 42 do 78 eura.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije Crne Gore i boraviti do 30 dana sa važećom biometrijskom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom kojom se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.