Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarski naučnici potvrdili da muški mozak stari brže od ženskog

20120522-lovekiss-963

Naučnici sa Univerziteta u Szegedu otkrivaju da muški mozak stari brže od ženskoga. Muškarcima mozak propada brže, slabi im memorija i kognitivne sposobnosti te se češće javljaju mentalne bolesti kao Alzheimer i Parkinsonova bolest.

Na 103 ispitanika, 53 muškarca i 50 žena, prosječne dobi 32 godine, rađene su snimke mozga i nađene su razlike između spolova u subkortikalnim moždanim strukturama.

Siva tvar koja se primarno vezuje uz procesuiranje informacija i kognitivne sposobnosti, smanjuje je se kako starimo. To se već otprije zna ali je uočeno da se kod muškaraca propadanje sive tvari događa vidno brže.

Istraživanje ističe da muškarci gube više sive tvari u dijelu mozga koji upravlja emocionalnim procesuiranjem i kretnjama. Kod muškaraca starenje jače pogađa i talamus, glavnu stanicu za proslijeđivanje informacija u mozgu.

Mađarski naučnici smatraju da će njihovo istraživanje pomoći razumijevanju poremećaja u starijoj dobi i baciti bolje svijetlo za rješenje problema. Za sada efikasnog liječenja za Alzheimer nema.