Život i zdravlje

SAD

Magazin TIME proglasio Gitanjali Rao “Djetetom godine”

28/12/2020

Moramo riješiti problem onečišćenja prirodnih resursa čišćenjem, sprečavanjem i pravovremenim otkrivanjem njihovog zagađenja - kazala je Gitanjali

Američki magazin TIME proglasio je mladu naučnicu i izumiteljicu Gitanjali Rao „Djetetom godine“ u takmičenju koje su pokrenuli prvi put ove godine. Magazin piše da je ova 15-godišnja Indijka iz američke države Kolorado razvila uređaj koji može detektovati prisustvo olova u vodi za piće. Pored toga, ona je također osmislila aplikaciju koja otkriva „maltretiranje na internetu“.

Rao je izabrana za pobjednicu „Djeteta godine“ u takmičenju više od pet hiljada kandidata.

Sven Lilienström, osnivač Lica demokratije, inicijative koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti demokratije, razgovarao je s Gitanjalijom Rao o demokratiji, obrazovnoj jednakosti i kako nauka može da vrati povjerenje ljudi.

Upitana koliko smatra demokratiju bitnom, Gitanjali Rao je rekla da je demokratija ključna za dobrobit svih ljudi.

– Vjerujem da su osnovna ljudska prava kao što su čista voda, čist zrak naš najveći problem. Moramo riješiti problem onečišćenja prirodnih resursa čišćenjem, sprečavanjem i pravovremenim otkrivanjem njihovog zagađenja – kazala je Gitanjali.

Rao također vjeruje da žene moraju biti više uključene u STEM polja (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i da je tradicionalnoj nauci potreban inovativniji pristup.

– U STEM poljima postoji određen broj žena, ali većina njih je upoznata sa kodiranjem i programiranjem. Vjerujem da mora doći do pomaka u načinu na koji se djevojke upoznaju sa STEM-om. Moraju vidjeti vezu sa stvarnim svijetom i treba ih upoznati s najnovijim tehnologijama. Tada mogu odabrati svoja područja interesa – kazala je 15-godišnja Gitanjali.

Upitana o jednakosti u obrazovanju, rekla je da je svjesna da nije pravedno da određene škole nemaju čak ni pristup internetu, dok druge imaju 3D table.

– Moje inovacijske radionice mali su korak u dijeljenju informacija sa ruralnim i drugim siromašnim školama koje možete započeti bilo gdje, jednostavnom idejom i obratiti se mentorima koji vam mogu pružiti veći pristup materijalima i stručnjacima – kazala je ona.

S obzirom na važnost nauke u jeku pandemije koronavirusa, ali i kontroverze oko dobrovoljnog primanja vakcina protiv ovog virusa, Gitanjali je kazala da je potrebno raditi na obrazovanju ljudi kako bi se vratilo povjerenje u nauku.

– Vjerujem da je nauka činjenica, ali o njoj treba dobro komunicirati kako bi se postigle društvene promjene i osjećaj povjerenja. Što se više educiramo i osvijestimo ljude s činjenicama, uzrocima i posljedicama, to više stičemo njihovo povjerenje – zaključila je ona u intervjuu sa Svenom Lilienström, osnivačem incijative Lica demokratije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.