Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alphonso Davies

Majka zvijezde Bayerna: Gazila sam preko mrtvih zbog hrane

davies

Nevjerovatan put je imao Alphonse do svoga sjajnog nastupa u Ligi prvaka

Rođen je u izbjegličkom kampu, a za njegov dolazak u Bundesligu plaćena je najveća cifra u istoriji za igrača iz MLS-a.

Bayern je za igrača Vancouver Whitecapsa – Alphonsa Daviesa (19) – dao čak 17 miliona funti, a on im u 29. nastupu iskupio pomogavši im srušiti Chelsea u osmini finala Lige prvaka 3-0.

Lijevi bek Bayerna jurio je nezaustavljivo Stamford Bridgeom na oduševljenje svih prisutnih.

– Naučio je puno toga otkako je s nama. Izgledao je kao svjetska klasa – rekla je o svom mladom suigraču legenda Bayerna Thomas Müller.

Nevjerovatan put je imao Alphonse do svoga sjajnog nastupa u Ligi prvaka. Rođen je u Gani 2000. godine u izbjegličkom kampu. Njegovi su roditelji morali bježati iz svoje domovine zbog Drugog liberijskog građanskog rata. Njegova se majka Victoria prisjeća groznih detalja.

– Morali ste gaziti preko mrtvih da bi došli do hrane – rekla je, a otac Debeah je dodao:

– Bilo je strašno i opasno. Morali smo sa sobom nositi oružje kako bismo preživjeli, a nismo htjeli nikada pucati. Bilo je jako teško, svu hranu morali smo platiti. Ljudi su umirali od gladi. Zamislite da vas zatvore u kontejner i uzmu ključ, morate živjeti u tom kontejneru i ne možete pobjeći, eto kako je bilo.

Svoje su sklonište našli u kampu u kojemu se kasnije rodio upravo Alphonso, a ondje su živjeli prvih pet godina njegovog života. Potom je Alphonso prošao intervju za program preseljenja te otišao u kanadski Edmonton. Ondje je započeo s Free Footie programom – inicijativom koja pomaže mladim igračima koji nemaju dobre finansijske uvjete za registracije, prevoz na utakmice i slične troškove.

Upravo su ga u tom programu primijetili Whitecapsi. Imao je tada 11 godina, a s 15 je debitirao za rezervnu ekipu. Mjesec dana kasnije zabio je svoj prvi gol.

Trener Carl Robinson (43), bivši igrač Wolvesa, Norwicha i Sunderlanda, dao mu je priliku i napravio od njega drugog najmlađeg igrača u MLS-u.

– On je pravi sportaš i ima sve što trebate. Ponekada jednostavno napravi teške zadatke, a onda zabrlja na jednostavnima. Ali to je samo stvar koncentracije. U početku je bio jako mršav, ali kad je prešao nekoliko protivničkih igrača i ostali treneri su vidjeli isti potencijal koji sam i ja vidio u njemu – priča njegov tadašnji trener Robinson.

– Sjajna je osoba, voli plesati i pjevati. Njegovim roditeljima zaista treba čestitati kakvog su čovjeka odgojili – hvali Alphonsa Robinson.

Za tamošnju je reprezentaciju Alphonso debitirao sa šesnaest godina, odmah nakon što je dobio državljanstvo i tako postao najmlađi igrač koji je igrao za prvu ekipu kanadske reprezentacije.

Osim Bayerna htjeli su ga i Manchester United, Chelsea i Liverpool, ali je bavarska ponuda bila najveća.

Carl Robinson, bivši velški nogometaš, opisao ga je kao kombinaciju Keanea i Balea.

– On ima mentalitet Robbieja Keana koji je igrao samouvjereno i nije nikoga slušao kada se probio s 15 godina, ali karakter mu je kao onaj Garetha Balea. On je dokaz da se snovi ostvaruju – zaključio je trener Newcastlea.