Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čapljina

Malim maškarama započela najstarija pokladna manifestacija u BiH i regiji

male maskare capljina
Foto: HKUD ‘Seljačka sloga’ Trebižat Čapljina

Centralni dio manifestacije Velike maškare – Karneval fest početi u nedjelju, 11. februara, budnicom u jutarnjim satima, nakon čega slijedi karnevalska povorka u Trebižatu i dočekivanje gostiju

Malim maškarama u Domu kulture u Trebižatu u nedjelju je započela najstarija pokladna manifestacija u BiH i regiji.

Organizator događaja je HKUD “Seljačka sloga” Trebižat, a pokrovitelj Grad Čapljina.

Slijede velike maškare – “Karneval fest – 2024.” Trebižat koje su najavljene za nedjelju, 11. februara, na Trgu kralja Tomislava te završne maškare (suđenje Marku Krnjevalu), maskenbal u utorak, 13. februara, u Domu kulture Trebižat.

“Ako u međuvremenu ostanete bez ega ili vas, ne svojom krivnjom, uzmu za žiranta ili vas zadesi poplava i pokoji štrajk, to nema nikakve veze s Maškarskom Republikom. Mi se isključivo bavimo ozbiljnim ljubavnim problemima”, poručuju organizatori najstarije pokladne manifestacije u regiji.

Predsjednik HKUD “Seljačka sloga” Trebižat Miro Brajković izjavio je ranije za Fenu kako će centralni dio manifestacije Velike maškare – Karneval fest početi u nedjelju, 11. februara, budnicom u jutarnjim satima, nakon čega slijedi karnevalska povorka u Trebižatu i dočekivanje gostiju.

male maskare capljina
Foto: HKUD ‘Seljačka sloga’ Trebižat Čapljina

-Tada će povorka iz Trebižata krenuti prema Čapljini, gdje će nam se u Športskom centru Čapljina priključiti brojni gosti i brojne škole. Samo će Osnovna škola Vladimira Pavlovića imati preko 500 učesnika, a tu je i Dječji vrtić Čapljina s preko 100 učesnika, kao i brojna kulturno-umjetnička društva iz Čapljine i okolice – naglasio je Brajković.

Toga dana velika povorka od 1.500 maskiranih učesnika kretat će se ulicama Čapljine do Trga kralja Tomislava, gdje će početi tradicionalni program primopredaje gradske vlasti.

-Maškare uzimaju vlast u svoje ruke i podižu karnevalsku zastavu. Slijedi podizanje optužnice protiv ‘Marka Krnjevala’ za sve ono što u protekloj godini nije bilo dobro. Nakon toga slijedi program učesnika ‘Karneval festa – 2024.’ Trebižat–Čapljina, kao i zabavni program – otkrio je on.

male maskare capljina
Foto: HKUD ‘Seljačka sloga’ Trebižat Čapljina

Na pokladni utorak, 13. februara, organiziraju se završne maškare kada učesnici vraćaju ključeve grada i idu na prijem kod gradonačelnika Čapljine koji je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije.

-Navečer u 19 sati u Trebižatu organiziramo suđenje gdje imamo uloge sudaca, branilaca, tužilaca, porote i dr. Nakon suđenja slijedi spaljivanje ‘Marka Krnjevala’, a potom i bal pod maskama. Tada spremamo veliku zabavu uz Tamburaški sastav ‘Dukati’, a podijelit ćemo i nagrade za najbolje maske – zaključio je.