Život i zdravlje

Mjesta na kojima ne biste trebali koristiti kreditne kartice

02/11/2015

Kreditne i debitne kartice odavno su zamijenile gotovinu koja je i dalje najsigurniji oblik plaćanja. Bez obzira na sisteme zaštite sve češće dolazi do zloupotrebe kartica. Osim njihove fizičke krađe događaju se i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja koje kriminalci postavljaju na bankomatima i drugim uređajima. Pogledajte na kojim mjestima ne biste trebali koristiti kreditne i debitne kartice.

1. Bankomati udaljeni od banke. Stručnjaci preporučuju da po mogućnosti koristite samo bankomate koji se nalaze uz banke ili u njihovoj neposrednoj blizini jer su oni udaljeniji na izoliranim mjestima mamac za kriminalce. U njih je lakše postavljati uređaje za krađu podataka jer nisu pod stalnim nadzorom.

2. Ulične stanice za punjenje mobitela. Kada putujete u inostranstvo možete naići na kioske u kojima možete napuniti bateriju mobitela. U nekim gradovima ova usluga je besplatna, ali tamo gdje nije morate je platiti kreditnom karticom. Budite oprezni jer su ove stanice za punjenje česta meta kriminalaca. Osim što mogu ukrasti podatke s kartice, poznato je da mogu skinuti i podatke s vašeg mobitela.

3. Desktop i mobilne aplikacije. Budite oprezni kod kupovine izvan svoje službene trgovine s aplikacijama ili službenog programa. Sigurno ste već imali prilike vidjeti pop-up prozore koji vas traže da uplatite određenu svotu novca kako biste uklonili virus ili otključali svoje dokumente, ali ne nasjedajte na takve zahtjeve jer je u pitanju prevara.

4. Neprovjerene online stranice za kupovinu. Možda ste pomislili kako to već znate, ali ne šteti ponoviti koliko je opasno ostavljati podatke o svojoj kartici na stranicama čiju sigurnost prethodno niste provjerili.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.