Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Mnoge žene ne znaju skoro ništa o svom spolnom organu

trudnoca žene
FOTO: youtube.com/@ivybasmr
Ilustracija

Mnoge žene ne vole da govore o svom intimnom dijelu tijela, čak ni sa svojim liječnicima, što samo dovodi do zbunjenosti o svrsi i funkciji njihovog spolnog organa.

Ljekari tvrde da veliki broj njih ima zaista iskrivljena shvaćanja, kada je taj dio tijela u pitanju. Čak bi se moglo reći da je zapravo nikada nisu ni vidjele.

Liječnici su za “Women'sHealth Magazin” izdvojili nekoliko mitova u koje žene vjeruju kada je njihov spolni organ u pitanju, a koji zapravo nemaju veze s istinom.

Mit 1

“Iako većina žena tako misli, to nije tačno. Stidne usne su dio vulve, koja se sastoji od Venerinog brežuljka, malih i velikih stidnih usana”, kaže Sara Twogood, profesor ginekologije na USC Keck Medicinskom fakultetu.

U stvarnosti, one se razlikuju u veličini, ovisno o ženi.

“Veličina ‘labie majora pudendi’ ili velikih stidnih usana odnosi se na sadržaj masti u njima. Veće su što sadrže više masti”, kaže profesorica Twogood, koji napominje da one imaju tendenciju da se smanjuju nakon menopauze.

“Labia minora pudendi ili male stidne usne su unutarnje, i one se također razlikuju od žene do žene.”

Mit 2

“Gljivične infekcije mogu izazvati iritaciju i svrbež obje labie, ali ovi organi nisu mjesto odakle problem potiče”, objašnjava Twogood.

“Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane neravnotežom normalne bakterijske flore unutar spolnog organa.”

Mit 3

“Zaboravite posebne sapuna ili mirisne sprejeve”, kaže dr. Pizarro.

“Svakodnevno čišćenje s čistom vodom i / ili blagim sapunom je sasvim dovoljno”, kaže on.

Koža vulve, posebno stidnih usana i susjednih tkiva, vrlo je osjetljiva, a posebni mirisni proizvodi ili specijalni tretmani mogu izazvati iritaciju.

Mit 4

“Prekinite s depilacijama i čupanjem. Dlačice koje su tamo trebaju biti tamo, i one imaju ulogu odbrane od neželjenih mikroorganizama”, kaže Kameelah Phillips, doktor medicine iz New Yorka.

“Također, uklanjanje dlaka može uzrokovati kvržice ili crvenilo stidnih usana, svrbež”, kaže Phillips.

“Ja stvarno pokušavam ohrabriti žene da izbjegavaju korištenje filmova za odrasle kao standarda prema kojem njihovo tijelo treba izgledati. Većina žena ne izgleda kao zvijezde tih filmova, niti trebaju tako da izgledaju.”

Mit 5

One su zapravo jako česte, pogotovo tokom trudnoće.

“Jedna od 10 trudnica doživi promjene koje se manifestuju proširenim venama koje se nalaze u labia majora i labia minora”, kaže babica Tracy Donegan.

Uzrokovane su povećanjem protoka krvi i hormonima trudnoće, i najčešće se javljaju tokom trećeg tromjesečja turdnoće.

“Mnoge mame dožive osjećaj pritisak ili začepljenja na tom području prije nego što shvate da su to samo proširene vene,” kaže Donegan i dodaje kako “većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme i obično nestaju ubrzo nakon poroda”.

“Savjet je, žene samo izbjegavajte da stojite dugo i oblačite elastičan donji veš”, kaže ona.