Život i zdravlje

inkluzija

Mostarski butik zaposlio tri mlade žene s teškoćama u razvoju

22/05/2022

Osim što su ispunjene osjećajem zadovoljstva i ponosa, one imaju i redovita primanja i uplaćene doprinose

U Friends second hand shopu u Titovoj ulici u Mostaru, koji robu nabavlja putem donacija građana, rade tri mlade žene s intelektualnim teškoćama u razvoju.

Riječ je o Zejni, Aidi i Đani koje su do 18. godine života bile u Domu bez roditeljskoga staranja.

Iako su izučile sasvim druge zanate, njih tri su se odlično uklopile u posao trgovca koji im je omogućio kvalitetniji život jer su na ovaj način uključene u društvo.

Osim što su ispunjene osjećajem zadovoljstva i ponosa, one imaju i redovita primanja i uplaćene doprinose.

Aida Đumhur koja ima 32 godine i završila je ugostiteljsku srednju školu ističe kako je u butiku naučila sama slagati i sortirati robu.

Kaže da je presretna što radi i što građani posjećuju butik.

Zejna Tule, koja također ima 32 godine, ne krije zadovoljstvo što radi u butiku kao asistentica, a nada se da će jednog dana i samostalno moći usluživat građane.

Zaposlenje im je svojim zalaganjem omogućilo Udruženje “Naša djeca – our kids & Vara Barn” u BiH koje je osnovano 2012. godine s ciljem pružanja potpore mladima bez roditeljskoga staranja s poteškoćama u razvoju ili bez.

– Željeli smo ići dalje te mladima s poteškoćama u razvoju pružiti priliku da žive život kao i svi ostali građani, tj., dati im mogućnosti da rade te smo 2018. godine otvorili butik – kazala je u razgovoru za Fenu projektna menadžerica Udruženja “Naša djeca” Sunčica Kragulj.

Ističe kako su tijekom godina pružanja pomoći mladima bez roditeljskoga staranja uvidjeli da postoje velike poteškoće za njihovo zapošljavanje, a kako su registrirani pri Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom F BiH kao Društvo za zapošljavanje osoba s invaliditetom, to su imali priliku za apliciranje na određene projekte i pogodnosti.

Pod uvjetima Fonda, osobe s poteškoćama u razvoju za aplikaciju programa Udruženja “Kuća na pola puta” (Program osposobljavanja mladih za samostalni život uz podršku) moraju imati 18 godina.

Tada Dom bez roditeljskoga staranja, odnosno Centar za socijalni rad uputi molbu – zahtjev Udruženju za prijam osoba koje su napunile 18 godina, a nakon što stručno povjerenstvo procjeni sposobnosti te osobe te financijske mogućnosti i kapacitet Udruženja, donese se odluka za njiov prijam ili ne. Ukoliko je osoba bez poteškoća u razvoju, maksimalan boravak kod njih (u Udruženju) je dvije godine, a ukoliko se pak radi o osobi s poteškoćama u razvoju onda je boravak cjeloživotni.

Kragulj ističe kako Udruženje trenutno skrbi o osam takvih mladih osoba.

Udruženje u junu starta s novim projektom “Učim biti konobarica/šankerica”

– Udruženje u junu počinje s implementacijom još jednoga projekta “Učim biti konobarica /šankerica”, koju financira EU, a provodi Karitas u BiH. Ovim projektom također se žele osposobiti mladi ljudi s poteškoćama u razvoju i povećati veća šansa za njihovo zaposlenje u lokalnoj zajednici – navodi Kragilj.

Po njezinim riječima, projekt se sastoji od obuke, prakse, koji će se odvijati u stambenoj jedinici u Vrapčićima koja je u vlasništu grada Mostara i koju koriste inače Udruženje za potrebe osoba o kojima se skrbi.

Ovim projektom se želi, kaže Kragulj, ojačati svijesi poslodavaca budući će biti pozvani i oni (vlasnici kafića/ restorana) na prezentaciju nakon obuke, kako bi se i sami uvjerili što su osobe s poteškoćama u razvoju sposobne raditi te nekome od njih omogućiti i zaposlenje.

Adis Gaš (26), koji je završio krojački zanat ali se sada osposobljava za konobara u Udruženju, kaže da je naučio osnove konobarskoga posla; usluživati i praviti kavu. Nada se da će uskoro počet radit u jednom od kafića u gradu na Neretvi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.