Zdravlje

Može li previše rada povećati rizik od smrti?

zena-vrat-bol-kompjuter (1) (1)

Važno je suočiti se sa stresom ili emocionalnom iscrpljenošću koja može dovesti do većih zdravstvenih problema

Vjerovatno se niste iznenadili kada ste saznali da previše rada može negativno uticati na vaše zdravlje. Ali koliko je situacija zaista loša? Nedavni izvještaj koji su objavile Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada kaže da je prekomjerni rad 2016. godine doveo do 745.000 smrtnih slučajeva moždanog i srčanog oboljenja. Da stvar bude gora, to je porast od 29 posto u odnosu na 2000. godinu.

Dakle, zaštita od prekomjernog rada može doslovno biti stvar života i smrti.

Ako ste na poslu koji negativno utiče na vaše zdravlje, postoje načini da poboljšate svoje mentalno zdravlje, čak i ako ne promijenite posao. Čak i ako znate da ste prezaposleni, možda nećete moći jednostavno napustiti posao. U tom slučaju postoje načini da zaštitite svoje zdravlje.

Važno je suočiti se sa stresom ili emocionalnom iscrpljenošću koja može dovesti do većih zdravstvenih problema. Možete se brinuti o svom mentalnom zdravlju čak i tokom radnog vremena.

Odvojite vrijeme za ručak, šetnju ili čak meditaciju kao način opuštanja. Ovi naizgled mali koraci ne samo da će vam pomoći da smanjite stres, već će i dugoročno povećati produktivnost, pomažući vam da se osjećate efikasnije u konačnici.

Presudno je postaviti granice na poslu, u onoj mjeri u kojoj to možete. Jasno odredite koliko posla možete preuzeti i recite „ne“ kada to postane previše. Ako imate kontrolu nad svojim rasporedom, odredite i vrijeme pauze između sastanaka i ubrzo ćete uočiti napredak kad je vaše zdravlje u pitanju.

Poenta, zapravo, nije u vremenu koje provodite radeći, već je poenta u tome da se makar malo i privremeno odvojite od posla.