Život i zdravlje

Bez hemikalija

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Recept je jednostavan

28/01/2019

Osim što narušava izgled vašeg domaćinstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije. Donosimo vam tri načina uz pomoć kojih se možete riješiti ovih napasnih gljivica

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih domaćinstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih hemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica.

Kombinacija deterdženta za suđe i natrijeva borata

1. Pomiješajte kašičicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa kašikom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode. Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom.

Učinkovita su i eterična ulja

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu kašičicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa kašikom metilnog alkohola i dvije šoljice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 kašičice eteričnog ulja čajevca i dvije šoljice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati.

Potpuno prirodna opcija

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši. Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.