Život i zdravlje

jug Srbije

Najezda zmija, pogledajte gdje ih sve nalaze (VIDEO)

13/06/2019

Da su zmije aktivne posljednjih mjeseci svjedoče i objave na Facebooku Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", koje na jugu Srbije sprovodi akcije spašavanja zmija i njihovo vraćanje u prirodu

U leskovačkoj bolnici se trenutno nalaze tri osobe na liječenju zbog ujeda zmija otrovnica, rekao je za JUGpress direktor ove ustanove dr Nebojša Dimitrijević.

On je rekao i da je povećan broj pacijenata koji su se u posljednjih petnaestak dana javili ljekarima zbog ujeda zmija.

“Samo u posljednjih šest dana imali smo šest slučajeva ujeda zmija, u tri su bile u pitanju otrovnice”, rekao je Dimitrijević i dodao da bolnica, Dom zdravlja i ambulante na terenu imaju serume protiv ujeda zmija otrovnica.

Po njegovim riječima svi ovi slučajevi su se dešavali po obodima grada, uglavnom u manje naseljenim područjima.

Dimitrijević poziva građane na oprezno kretanje u prirodi.

Kao karakterističan izdvaja slučaj mladića koga je otrovnica ujela pored puta iznad Vučja.

“On je ostavio biciklo pored puta, nije vidio da se zmija obmotala oko guvernala. Ujela ga je za prst”, kaže Dimitrijević.

Stariji ljudi kažu da je, poslije dugog kišnog perioda sunce izmamilo zmije, a smatraju da je razlog i to što je sve više uraslih u travu dijelova pored puta koje niko ne kosi.

Kao najbolju preventivu savjetuju stari trik, kad pođete u prirodu ili prolazite pored nepokošene trave, bilo kakav štap u ruke kojim ćete lupkati po zemlji ispred i oko sebe. To je upozorenje zmijama da neko nailazi i one bježe.

Da su zmije aktivne posljednjih mjeseci svjedoče i objave na Facebooku Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok”, koje na jugu Srbije sprovodi akcije spašavanja zmija i njihovo vraćanje u prirodu.

Među njihovim poslednjim akcijama bilo je i vađenje zmija iz automobila, skutera i osnovne škole.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.