Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rak se može prevenirati

Najstarija osoba koja je primila HPV vakcinu ima 53 godine, potrebno vakcinisati i dječake

Foto: Facebook/ Vlada KS
Ilustracija

Mandić Radić kaže da je važno da ovu vakcinu prime i dječaci jer ne samo da su prenosnici HPV-a, oni takođe mogu da obole

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) počela je prije godinu dana, te su do sada ovu vakcinu primile 2.722 osobe, dok ginekolozi ističu da je ovaj broj relativno mali da bi se stalo ukraj ovom virusu, koji izaziva rak grlića materice.

Kako su u Institutu za javno zdravstvo RS kazali za “Nezavisne novine“, 2.299 osoba koje su primile HPV vakcinu su djeca uzrasta od 11 do 14 godina, koja imaju pravo na besplatnu vakcinu, dok su vakcinu primile i 423 osobe starije od ovog uzrasta i koje nisu oslobođene plaćanja vakcina, koja košta 210 KM.

“Najmlađa vakcinisana osoba imala je 10 godina, a najstarija 53”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Da je ovo i dalje mali broj vakcinisanih, za “Nezavisne novine” potvrdila je Tanja Mandić Radić, specijalista ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), koja navodi da se ove vakcine u svijetu daju već 20 godina.

“Ove vakcine su izuzetno bitne jer služe da se neutrališu humani papiloma virusi koji najčešće izazivaju karcinom na grliću materice”, rekla je Mandić Radić, ističući da je uzrok raka grlića materice u 90 odsto slučajeva upravo HPV.

“Ukoliko neutrališemo taj virus mi odmah imamo bolju prognozu i smanjujemo učestalost raka grlića materice koji je na našem terenu prilično zastupljen – imamo možda i najlošije rezultate što se tiča broja oboljelih u Evropi”, navela je Mandić Radić. Dodaje da se ovaj rak može prevenirati, a jedan od postupaka prevencije je primjena ovih vakcina.

Dodala je da je preporuka da se ova vakcina daje osobama prije nego što stupe u polne odnose.

“Smatramo da ako su dječak ili djevojčica već stupili u polne odnose, velika je vjerovatnoća da su već zaraženi HPV-om”, rekla je Mandić Radić, dodajući da osobe koje su starije od ovog uzrasta, a žele da se vakcinišu, prije vakcinacije rade tipizaciju na HPV pa ako test bude negativan – onda se vakcinišu.

Istakla je da je potrebno više pričati o posljedicama koje se jave kad se neko zarazi ovim virusom, jer bi onda možda veći broj građana pristao na vakcinaciju.

“Ljudi su često skeptični kada je u pitanju vakcinacija djece, što je razumljivo, ali kada bismo pričali o tome koje su posljedice ako dođe do karcinoma možda bismo na taj način motivisali roditelje da vakcinišu svoju djecu”, rekla je Mandić Radić.

Navela je da svaka HPV infekcija ne znači da će doći do karcinoma jer se tijelo nekada samo odbrani od virusa, ali da se uz pomoć vakcine može garantovati da se osoba neće zaraziti ovim virusom.

Naznačila je da su u prevenciji karcinoma grlića materice važni i redovni ginekološki pregledi, jer ako se ovaj oblik raka otkrije na vrijeme procenat izlječenja je 100 odsto.

Dodala je da je važno da ovu vakcinu prime i dječaci jer ne samo da su prenosnici HPV-a, oni takođe mogu da obole.

“HPV se sve češće dovodi u vezu sa karcinomom debelog crijeva”, zaključila je Mandić Radić.

Andrija Baničević, specijalista ginekologije i akušerstva u UKC RS, je za “Nezavisne novine” rekao da je kod nas prisutan veliki broj žena koje su oboljele od karcinoma na grliću materice, te da su pacijentkinje, nažalost, sve mlađe.

“Imamo pacijentkinje koje imaju 18 ili 20 godina koje imaju karcinom grlića materice. To nisu djevojke koje su imale po 15 partnera, već jednog ili dva, a opet su se zarazile”, rekao je Baničević, dodajući da je upravo zbog toga neophodna vakcinacija HPV vakcinama.