Univerzitet u Beču

Naučnici potvrdili: Usamljenost uzrokuje pad energije

usamljenost depresija unsplash

Studija je otkrila da i faktori okoline i osobine ličnosti utiču na to koliko je usamljenost zamorna. Stoga će cilj sljedeće studije biti da se utvrdi koji tipovi ličnosti su posebno pogođeni društvenom izolacijom

Osobe koje provedu osam sati same, bez društvenih kontakata, mogu se osjećati jednako umorno kao da nisu jele osam sati, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Beču nedavno objavljeno u časopisu Psychological Science. Na nivo umora može utjecati i tip ličnosti.

Dokazano je da nedostatak društvenog kontakta izaziva u mozgu želju sličnu onoj koju izaziva glad i motivira nas na traženje kontakta sa drugim ljudima. Međutim, malo toga je poznato o samom utjecaju usamljenosti na psihu. Stoga je istraživanje iz Beča od velikog značaja, jer njegovi rezultati ukazuju na to da ljudi sa nedostatkom društvenih kontakata imaju smanjen nivo energije.

Eksperiment je sproveden u laboratoriji i upoređen je sa rezultatima istraživanja sprovedenih tokom pandemije koronavirusa. U oba slučaja uočena je upadljiva sličnost između efekata socijalne izolacije i neuzimanja hrane. U oba slučaja, ispitanici su prijavili smanjenje nivoa energije i sve veći osjećaj umora, iako u slučaju izostanka društvenih kontakata nije zabilježen specifičan gubitak energije, dok u slučaju nedostatka hrane jeste.

Istraživači zaključuju da su niski nivoi energije pokušaj organizma da održi unutarnji balans te da predstavljaju takozvani homeostatski odgovor tijela na nedostatak društvenog kontakta. U slučaju produžene društvene izolacije mogu biti upozorenje na razvoj drugih negativnih efekata.

Studija je otkrila da i faktori okoline i osobine ličnosti utiču na to koliko je usamljenost zamorna. Stoga će cilj sljedeće studije biti da se utvrdi koji tipovi ličnosti su posebno pogođeni društvenom izolacijom.