Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici u prasićima uzgajaju ljudske organe

npr-may16-chimera-final_wide-14b34b26ff94b46a4eeb89217aa71de50c8c6551-s800-c85

Zbog nedostatka organa za transplataciju – gušterače, naučnici SAD-a ubrizgavaju ljudske matične stanice u embrij praseta 28 dana prije nego što se svinja oprasi, zbog čega se mladunče rađa s tim ljudskim organom.

Prošle godine, SAD Nacionalni institut za zdravlje, proglasio je moratorij na finansiranje ovakvih eksperimenata.

Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovjekom.

Pablo Ross kaže da je to malo vjerovatno, ali da moraju biti oprezni.

“Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak s ljudskim značajkama, ali to još nije istraženo” rekao je biolog Ross.

Emrioni su dio istraživanja čiji je cilj prevladavanje svjetskog deficita organa za transplataciju, prenosi Tanjug.

Tim sa Univertziteta u Kaliforniji, objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju “ljudska svinja”, ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.

“Ljudska svinja” se proizvodi u dvije faze, prenosi BBC. Prvo, tehnika poznata kao uređivanje CRISPR gena, se koristi za uklanjanje DNK iz embrija nedavno oplođene svinje kojim se blokira osnovanje gušterače kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska “rupa”. Zatim se ubrizgava matična stanica ljudskog pluripotentne (IPS) u embrij.

IPS stanice su izvedene iz tijela osnovanog čovjeka i potiču stvaranje i razvoj gušterače.
Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros reako je za BBC da se “nada da će embriji normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 posto ljudskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan s pacijentima koji čekaju transplataciju”.

Profesor na odjelu za neurohirurgiju univerziteta u Minnesoti Valter Niska tvrdi da su svinje “najsavršeniji ljuidski inkubator” i da u njima mogu razviti ljudski gušterača, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnice.