Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nemuslimanke širom svijeta objavljuju svoje slike sa hidžabom

hidzab

Žene širom svijeta dijele svoje slike sa hidžabom u znak podrške muslimankama na prvi februar, Dan hidžaba.

Jedna žena je napisala „u vrijeme administracije puna ksenofobije i manjka ljudskog suosjećanja nema boljeg trenutka da se pokaže solidarnost prema muslimanima“.

Odrasla sam u jugoistočnom dijelu SAD-a u periodu nakon 11. septembra, gdje su riječ „terorista“ uglavnom koristili bijelci, a odnosila se, i odnosi se na one koji se ne uklapaju u koncept bijelac/crnac/latinoamerikanac. Pretpostavljam da sam zato i bila šokarana kada sam prvi put došla u kontakt sa ženom sa hidžabom, od koje nisam doživjela ništa osim ljubaznosti, kaže korisnica Instagrama “haleylohr”, prenosi Al Jazeera.

Danas slavimo Dan hidžaba. Mnoge nastavnice, muslimanke i nemuslimanke nose maramu na glavi iz solidarnosti, ljubavi i prijateljstva prema svim sestrama muslmankama širom svijeta u vrijeme straha i propagande. Ukoliko nikada niste razgovarali sa nekim ko nosi hidžab zato što vam je neugodno, insistiram da probijete tu barijeru i steknete novog prijatelja. Naši prijatelji muslimani nas mogu dosta naučiti, poručuje korisnica Instagrama “emmarabbit”.