Život i zdravlje

Ne znate gdje na odmor

Oaza rajskog odmora i avanture

07/07/2021
Kada ići u Hurgadu?

Na nekih 25 km od Hurgade leži El Gouna, gradić poznat kao egipatska Venecija, Izgrađen na vodi i ispresjecan mnoštvom morskih kanala

Nekada malo ribarsko selo smješteno na Crvenom moru, Hurgada se munjevitom brzinom pretvorila u najposjećenije turističko odredište u Egiptu. Sa više od 100 hotela duž kilometarskih plaža, smatra se kolijevkom turizma na zapadnoj obali. Ova egzotična destinacija popularnost duguje nevjerovatno pristupačnom luksuzu, rajskim plažama sa svilenkastim pjeskom i moru tirkizne boje. I, uz sve to, uživanje je zagarantovano čak i onda kada je u mnogim drugim dijelovima svijeta zima. Pravi odgovor na pitanje „Kada ići u Hurgadu?“.

Egipat je istinska oaza u pješčanom prostranstvu pustinje Sahara. I danas se prepričava da je njegovom magijom bio opijen i najslavniji rimski vojskovođa Cezar koji dugo nije želio da se vrati u Rim nakon posjete zemlji faraona, piramida i Kleopatre. Po svemu sudeći, nije ga zavela samo intrigantna egipatska kraljica i posljednji faraon drevne civilizacije, nego i magija zemlje kojom je vladala.
Iako najveći broj onih koji dolaze rijetko napušta svoj hotelski kompleks i uglavnom uživa na divnim pješčanim plažama prava šteta bi bila da se ne upustite u malo avanture i istraživanja.
Kako ističu u beogradskoj turističkoj agenciji Dream Land travel, pored plaža, Hurgada nudi neka od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Ljubitelji ronjenja iz svih dijelova svijeta ovamo hrle da bi istražili raznobojne koralne grebene i fenomenalan morski svijet.

Ostrvo Giftun

Zahvaljujući fascinantnoj raznolikosti tropskih vrsta riba i korala, susret sa podvodnim svijetom jedna je od najvećih atrakcija u Hurgadi.

Najprimamljiviji lokaliteti za znatiželjne ronioce su ostrva Giftun – veliki i mali i Šarm El Naga. Do Giftuna se stiže brodom, a lako dostupni koralni grebeni koji okružuju njihove obale izvrstan su primjer ljepota Crvenog mora. Izleti na ostrvo Giftun razlikuju se u zavisnosti od toga koju stranu posjetite: neki vode do plaže Mahmija, dok drugi posjećuju zalive Paradise Bay i Orange Bay. S druge strane, Šarm El Naga je odlična opcija za one koji nisu za ekskurziju brodom, i žele da sami kroje tempo i uživanje u izletu. Do ovog koralnog grebena može se doći kopnom, udaljenom oko 40 kilometara od Hurgade.
Bez obzira da li ćete se po prvi put oprobati u ronjenju ili ste iskusni ronilac, istraživanje potonulih brodova nadomak afričke obale nudi sjajnu i posve jedinstvenu zabavu. Najpoznatije nalazište dobro očuvanih olupina zvane Abu Nuhas uključuju četiri dobro poznate ostatke brodova Giannis D, Carnatic, Chrisoula K i Kimon M. Prilikom ovih spektakularnih zarona očekujte užitak i u obilju raznolikog morskog svijeta i ribama kakve do sada vjerovatno nikada niste uživo vidjeli.

EGYPT-HURGHADA-SAND SCULPTURES (210704) — HURGHADA (EGYPT), July 4, 2021 (Xinhua) — A tourist takes photos of a sand sculpture at the Sand City in Hurghada, Red Sea province, Egypt, on July 4, 2021. (Xinhua/Ahmed Gomaa) Ahmed Gomaa Photo: XINHUA/PIXSELL

– Ako ste već u Hurgadi, odvažite se na putovanje do Kaira. Ne pruža se, na kraju krajeva, često prilika za susret sa Keopsovom piramidom u Gizi, jednim od famoznih 7 svjetskih čuda, najstarijim i jedinim do danas očuvanim. Tamo vas čeka i zagonetna Sfinga dok vas u samom gradu čeka i najveća zbirka staroegipatske umjetnosti, uključujući i blago iz Tutankamonove grobnice koje se nalazi u Egipatskom muzeju.
Od safari pohoda po obližnjim pustinjskim dinama, u džipu ili na kvad motorima, možete dobiti klasičnu adrenalinsku groznicu, u dnevnoj ili noćnoj varijanti.
Na nekih 25 km od Hurgade leži El Gouna, gradić poznat kao egipatska Venecija, izgrađen na vodi i ispresjecan mnoštvom morskih kanala, ovaj ambijent neodoljivo podsjeća na čuvenu italijansku ljepoticu La Serenissimu.
Za one manje aktivne, krajnje impresivno i nezaboravno je ukrcavanje na Sinbad podmornicu koja vas vodi u obilazak ljepota Crvenog mora iz riblje perspektive! Ova magična jednosatna plovidba kroz morske dubine nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Konačno, Veliki akvarijum u Hurgadi nudi pogled kroz prozor u bogati svijet Crvenog mora. On je dom u kojem živi preko 1200 morskih bića i oko 100 vrsta kojima obiluje podvodni svijet, a posebno je atraktivan za porodice s djecom.

– Ono pravo, autentično lice Egipta upoznaćete tumaranjem po El Daharu, najstarijoj četvrti Hurgade sa živopisnim kućama od ilovače i bazarima. Sve ovo preporučuje osoblje agencije Dream Land koje pored dugogodišnjeg staža u turizmu krasi i posvećenost putnicima koji se odluče za aranžman u njihovoj organizaciji.

A, u slučaju da odlučite da se u Hurgadu ovog ljeta zaputite u njihovom aranžmanu, uz tačne i pravovremene informacije, i jedinstvenu cijenu usluge, dobićete i mogućnost plaćanja na rate, čekovima ili kreditnim karticama a posljednjih godina i putem PayPal-a ili karticama preko website-a. Na taj način Dream Land je postala jedina turistička agencija u Srbiji koja je omogućila ovakvu vrstu plaćanja. Važno je reći još i to da agencija nudi i takozvano COVID 19 osiguranje koje podrazumjeva dodatno zdravstveno osiguranje na standardno putno osiguranje.

Komentari

Autor: PROMO

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.