Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od raka u Hrvatskoj umire svaka četvrta osoba

hrvatska – akcija

U Hrvatskom saboru, ispred sabornice, saborski zastupnici i članovi udruga oboljelih od raka su promocijom javnozdravstvene kampanje “Mi možemo. Ja mogu” obilježili 4. veljače, Svjetski dan borbe protiv raka, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, u suradnji s udrugama pacijenata “Koalicija udruga u zdravstvu” i “Sve za nju” saborskim zastupnicima je predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja “Mi možemo. Ja mogu”.

Maligne bolesti uzrok su smrti svakog četvrtog građanina Hrvatske. Prevencijom, ranom dijagnostikom putem redovitih pregleda te adekvatnim liječenjem smrtnost se u Hrvatskoj može smanjiti i dovesti na razinu zemalja Europke unije, poručili su saborski zastupnici uključeni u ovu kampanju.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić poručila je kako je cilj ovom kampanjom iz Sabora u javnost poslati snažnu poruku kako je u Hrvatskoj oboljelih od raka preko 21.000 te da svaki dan u prosjeku od ove zloćudne bolesti umire 38 bolesnika.

“Jedini način borbe protiv ove opake bolesti je prevencija i pravodobno liječenje naših oboljelih”, poručila je Strenja-Linić.

Učestalost oboljenja od raka u Hrvatskoj je podjednaka kao u Europskoj uniji (EU) ali je smrtnost oboljelih u Hrvatskoj daleko viša, kaže Strenja-Linić te kao rješenje vidi prevenciju, rano dijagnosticiranje i rani početak liječenja.

Kampanju je podržao i potpredsjednik Sabora, liječnik po struci, Željko Reiner, koji je ustvrdio kako su maligne bolesti, nakon bolesti srca i krvožilnog sustava koje odnose život svakog drugog građana, drugi uzročnik smrti u Hrvatskoj i uzrok su smrti svakog četvrtog građanina.

Reiner poručuje kako je dio ovim smrtonosnih bolesti preventabilan, kao npr. rak pluća, dok se drugi dio bolesti redovitim pregledima također da spriječiti, kada se bolest otkrije u ranoj, izlječivoj fazi. Nacionalni plan za borbu protiv raka je u završnoj fazi izrade, izjavio je Reiner, no upozorio je kako često planovi poput ovog u Hrvatskoj zastanu na provođenju.

Pročelnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb Stjepko Pleština koji je uključen u izradu spomenutog nacionalnog plana i jedan od vodećih hrvatskih onkologa, iznio je potrebu ustanovljavanja onkološke mreže koja će ostvariti zadane smjernice o načinu liječenja malignih bolesti, od prevencije i ranog otkrivanja do optimalnog i pravovremenog liječenja.

Pleština smatra kako je povećana pojavnost oboljelih posljedica starenja stanovništva, većeg stupnja dijagnostike te okolišnih uzroka. Poručuje kako je potrebno raditi na edukaciji te povećati odaziv stanovništva na javnozdravstvene akcije kako bi se povećala prevencija i rana dijagnostika.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se 4. veljače svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. U Hrvatskoj od raka na godinu umre 21.434 osoba, to jest svaki dan 38 osoba. Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka „Mi možemo. Ja mogu.“.