Život i zdravlje

U Meksiku

Odjeća Gabrijela Garcije Marqueza ove sedmice na aukciji

18/10/2021

Na prodaji će biti i odijela književnika, ali i modni detalji, među kojima torbica sa olovkom kojom je pisao posvete na svojim djelima

Garderoba slavnog kolumbijskog književnika Gabrijela Garcie Marquez biće ove sedmice na aukcijskoj prodaji u Meksiku, saopštila je njegova porodica.

Istovremeno sa prodajom oko 400 komada odjeće književnika, u Mexico Cityju će u srijedu biti otvorena Književna kuća Gabrijela Garcie Marqueza u domu književnika u kojem je živio nekoliko godina i napisao 1967. svoju čuvenu epsku novelu “Sto godina samoće”.

Direktorka Kuće je Marquezova unuka Emilia Garcia Elizondo koja je izabrala komade odjeće koje će biti na prodaji.

Prema njenim riječima, na prodaji će biti i odijela književnika, ali i modni detalji, među kojima torbica sa olovkom kojom je pisao posvete na svojim djelima.

Prihod od prodaje namijenjen je fondaciji koja pomaže djeci autohtonih zajednica u Meksiku.

Marquez (1927-2014), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982, jedan je od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku.

Bio je autor brojnih književnih djela, od kojih su među najpoznatijima “Sto godina samoće” i “Ljubav u doba kolere”.

Marquez je bio jedan od najuticajnijih i najcjenjenijih pisaca svoje generacije, i smatra se predstavnikom “magičnog realizma” u kojem se prepliću mitovi i čarolija sa realnošću svakodnevnog života.

Njegova epska novela “Sto godina samoće” prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika. Svoju posljednju knjigu, “Sjećanja na moje tužne kurve” objavio je 2004.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.