Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osuđen greškom

Odležao 39 godina ni kriv ni dužan, sad će postati milioner

greskom

“Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Coleyju, ali nagodba u ovom slučaju ispravna je stvar za njega i za našu zajednicu”, stoji u izjavi gradskog dužnosnika Erica Levitta

Craig Coley nije trebao provesti 39 godina u zatvoru. Oko toga se svi slažu. Svi se također slažu i oko toga da bi ovaj 71-godišnjak ostatak života treba provesti kao bogataš.

Kalifornijski grad Simi Valley, 60-ak kilometara udaljen od Los Angelesa, objavio je u subotu kako se namjerava nagoditi oko federalne tužbe te Coleyju isplatiti 21 milion dolara za gotovo četiri desetljeća nezakonitog zatvaranja zbog ubistva Rhonde Wicht i njenog 4-godišnjeg sina Donalda iz 1978. godine, javlja CNN.

“Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Coleyju, ali nagodba u ovom slučaju ispravna je stvar za njega i za našu zajednicu”, stoji u izjavi gradskog dužnosnika Erica Levitta, koji je dodao kako bi suđenje bilo skupo i neodgovorno.

Guverner Jerry Brown pomilovao je mornaričkog veterana 2017. godine, kalifornijski odbor za naknadu štete prošle mu je godine dodijelio skoro dva miliona dolara odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dana, koliko je Coley ”proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih”.

Nekoliko mjeseci kasnije, Coley je podnio federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione. Grad će platiti 4,9 miliona dolara, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izvora, stoji u saopćenju za javnost.

Dvostruko ubistvo

Rhonda Wicht i njen sin Donald pronađeni su zadavljeni 11. novembra 1978., a 24-godišnja majka pritom je bila i silovana. Komšije su policiji rekli kako su ih u 5:30 izjutra probudili zvukovi komešanja, a jedan je komšija izjavio kako je kroz prozor vidio Coleyjev kamionet. Coley je bio 31-godišnji voditelj restorana i sin penzionisanog policajca iz Los Angelesa, a u vrijeme ubistva prekidao je intimnu vezu s Rhondom Wicht.

Coley je policiji rekao kako je s društvom bio u restoranu do 4:30, te kako je prijatelja odvezao kući oko 4:45 i potom otišao. Tokom pretrage njegove kuće policija je pronašla Donaldovu majicu i krvavi peškir, za kojeg je vjerovalo da je korišten u ubistvima. Coley je optužen za ubistva prvog stepena, a tužitelji su najavili da će zatražiti smrtnu kaznu.

Policajci su na suđenju svjedočili kako u Rhondinoj kući nije bilo znakova nasilnog ulaska te kako je ključ vanjskih vrata pronađen na podu njena stana. Liječnik je porotnicima rekao da je Coley imao više ozljeda na tijelu, uključujući i ogrebotinu na penisu. Coley je negirao da je počinio zločin i u tome ostao dosljedan 40 godina. Njegovi saradnici poduprli su njegov iskaz da je gotovo do jutra bio u restoranu, a njegovi su branitelji osporili karakterizaciju njegovih ozljeda.

Porota je glasala 10:2, pa je sudac poništio suđenje. Na drugom suđenju Coley je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Deset godina kasnije Kalifornijski prizivni sud potvrdio je presudu. Godinama kasnije policijski detektiv Michael Bender pregledao je Coleyjev spis i uvjerio se u njegovu nevinost. U svojoj molbi za pomilovanjem iz 2013. godine Bender je napisao kako je drugi policijski detektiv vjerovatno uništio dokaze koji su išli Coleyju u prilog.

”Nije bilo nikoga ko bi se borio za Coleyja, pa sam ja nastavio borbu. Bila je to ispravna stvar”, rekao je Bender prošle godine za CNN.

Kutije s dokazima, za koje se mislilo da su uništene, ipak su pronađene u skladištu, a kompaniju koja je testirala Coleyjev biološki uzorak kupila je privatna kompanija i zadržala sve uzorke.

Plahta na kojoj je pronađeno Rhondino tijelo nije sadržavala Coleyjev DNK, ali je sadržavala spermu i pljuvačku neidentificiranog muškarca. Ni Donaldova majica nije sadržavala Coleyjev DNK. Tokom nove istrage policija je posjetila zgradu u kojoj su živjeli komšije i ustanovila kako bi bilo teško razaznati bilo kakve detalje o vozilu te nemoguće identificirati osobu u vozilu. Kad je guverner Brown i službeno oslobodio Coleyja, bez ikakve je zadrške rekao:

”Odobravam pomilovanje zato što gospodin Coley nije počinio ove zločine.”