Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlučio da godinu dana jede samo krompir

andrew krompir 1

Ovo je lice čovjeka koji planira da godinu dana jede samo krompire, a stručnjaci smatraju da se ovaj eksperiment neće dobro završiti.

Andrew Flinders započeo je svoj “krompir eksperiment” prvog dana januara, i nada se da će mu on pomoći da promijeni odnos prema hrani i “zavisnost prema njoj” tako što će 365 dana jesti samo krompir.

“Najveći dio kalorija, skoro 99 posto, dobijaću iz krompira, a ješću samo začine i još neke stvari uz njih. Posljednjih par godina više uopšte nisam u formi. Danas sam se izmjerio, i mislim da nikada nisam bio teži, vaga je pokazala 151.7 kilograma. Uopšte nisam srećan zbog toga”, izjavio je Andrew.

Na ovu ideju došao je zbog toga što smatra da je navučen na hranu.

“Ako ste zavisni od alkohola ili droge, možete da prestanete sa njihovim konzumiranjem, to ne možete da uradite sa hranom. Zato sam odlučio da izaberem samo jednu namirnicu i držim je se”, dodaje on.

Andrew krompir sprema na različite načine uz minimalno korištenje biljaka i začina, a ideja mu nije da pravi zanimljivu hranu, već naprotiv, dosadne obroke kako ne bi morao da misli na njih. Da je odlučio da iz svoje ishrane izbaci samo meso, desile bi mu se ove četiri fenomenalne stvari, ali i jedna loša.

Do sada je uspio da izgubi 10 kilograma, ali isto tako upozorava ljude da je u pitanju samo njegov projekat, a ne uspješna dijeta koju bi ljudi trebalo da usvoje.

“Želim da poboljšam svoj odnos prema hrani. Ovo nije dijeta. Niko me ne plaća i ne pokušavam da prodam neki proizvod”.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da ovo uopšte nije pametna ideja.

Jedna od tih osoba je i profesor medicine sa Univerziteta u Melburnu Joseph Prieto koji smatra da je u pitanju veoma nezdrava stvar.

“Svi su vjerovatno čuli za uravnoteženu ishranu. To znači da jedemo po malo od svega kako bismo organizmu obezbijedili sve potrebne vitamine i minerale. Ako jedete samo jednu namirnicu, svom tijelu ne možete da pružite sve što mu je potrebno”, tvrdi on.

Kada je gubitak kilograma u pitanju, Prieto smatra da je u pitanju samo genetika.

I dok Andrew tvrdi da ima više energije mesec dana od početka ovog neobičnog projekta, Prieto vjeruje da njegovo tijelo još nije ostalo bez ključnih minerala i proteina i da će prave posljedice ovakvog načina ishrane biti evidentne tek za tri ili četiri mjeseca jer ne postoji namirnica koja našem organizmu može da pruži sve što mu je potrebno.