Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNICEF

Oko 500.000 djece moralo napustiti svoje domove u Ukrajini

ukrajina-izbjeglice (2)

Rekao je da UNICEF šalje velike količine humanitarnih zaliha u Ukrajinu kako bi pružili pomoć onima kojima je potrebna, a također su osigurali hitnu obuku za pedijatre koji se šalju u regiju

Oko 500.000 djece je prisiljeno napustiti svoje domove u Ukrajini tokom protekle sedmice zbog ruske invazije, saopćila je UNICEF, Dječji fond Ujedinjenih nacija, nazivajući egzodus iz Ukrajine “bez presedana po obimu i brzini”.

Ako nasilje ne prestane, mnogo, mnogo više djece će biti prisiljeno napustiti svoju zemlju u vrlo kratkom vremenskom periodu – rekao je u petak James Elder, glasnogovornik UNICEF-a.

– I bojimo se da će još mnogo njih biti ubijeno – kazao je on, prenosi AP.

Rekao je da UNICEF šalje velike količine humanitarnih zaliha u Ukrajinu kako bi pružili pomoć onima kojima je potrebna, a također su osigurali hitnu obuku za pedijatre koji se šalju u regiju.

– Pripremamo se za masovna stradanje djece – rekao je on, dodajući da je obuka uključivala sistem trijaže za liječenje djece.

Međunarodna organizacija za migracije saopćila je u petak da je do sada iz Ukrajine pobjeglo 1,25 miliona ljudi, uključujući skoro 80.000 državljana trećih zemalja.