rano otkrivanje

Oko 6.300 preventivnih pregleda u Sarajevu, kod 46 osoba definitivno potvrđena bolest

ginekolog-pregled-1-1024×536 (1) (1)

Pregledi se odnose na rano otkrivanje raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva

Od 20. jula obavljeno je oko 6.300 preventivnih pregleda u okviru projekta „Život je u pitanju“ koje je pokrenulo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

To je više od pola od ukupnog broja prijavljenih u ovom projektu i svi oni će obaviti svoje preglede do kraja godine. Pregledi se odnose na rano otkrivanje raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva.

Zbog sumnje da bi mogla postojati bolest, 611 osoba je upućeno na dalju dijagnostiku.

Kod 46 osoba je, nažalost, definitivno potvrđena bolest i upućeni su na dalju dijagnostiku i liječenje.

Fokus ovog projekta je na ovom broju od preko 600 ljudi, kod kojih je zapravo pokazana opravdanost ulaganja u preventivne programe, ako se uzme u obzir da su upravo te osobe obavile pregled u fazi kada se bolest može prevenirati i otkriti na vrijeme.

Prema ovim podacima, kao i kod ranijeg uzorka, nastavlja se trend da kod oko 10% pregledanih osoba postoji sumnja, a kod skoro 1% i potvrda bolesti u ovoj fazi projekta.

Kanton Sarajevo polako postaje centar regiona i države iz kojeg se šalju poruke o važnosti prevencije i očuvanja zdravlja.

“Radimo prave stvari u pravo vrijeme. Nastavljamo sa ovim i još većim projektima u budućnosti”, istakao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Projekt „Život je u pitanju“ ovog ministarstva i rezultate koje je on donio posebno ističemo u mjesecu oktobru, koji je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, saopćila je Služba za protokol i press KS.