Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Omiljeni narodni lijek protiv bolnih menstruacija

djevojacka-trava

Kosmopolitska korovska biljka hoću-neću (Capsella bursa-pastoris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem sjeveru, u ljekovitom smislu izuzetno je dragocjena. Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dječijoj igri “hoću-neću” i “voli me-ne voli me”, koja se najčešće izvodi s njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika, u narodu je zovu i “pastirska torbica”, ali i rusomača, djevojačka trava i mačkino srce.

Cvjeta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cvjeta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Ljekovita je u cjelosti. Cvjetovi su mali i bijeli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih djelotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica, oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lijek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu djevojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma, povoljno utječe na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdjelotvornija je pomiješana s drugim ljekovitim biljkama.

U čajnim mješavinama protiv hipertenzije kombinuje se s rastavićem i glogom.

Pomiješana s virkom i hajdučkom travom najbolji je lijek za žene koje imaju problem s prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i poslije porođaja.

Koncentrovan čaj od “pastirske torbice” uspješno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje ne prestane.

Tinktura od biljke hoću-neću efikasna je i za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.

Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija s određenim lijekovima. Prekomjerna upotreba preparata od ove biljke može da utječe na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlijezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

Tinktura

Cijela svježa biljka se fino isitni i ubaci u flašu bez pritiskanja. Zatim dodati 40% alkohol da biljku prekrije i ostaviti na suncu da stoji 10 dana. Nakon toga sadržaj se procijedi, sipa u tamniju flašu i čuva na hladnom mjestu. Osim što tinktura služi za masažu oslabljenih mišića, preporučuje se i za zaustavljanje krvarenja u organizmu. Tri puta dnevno se sipa u šolju čaja po 10 kapi i pije.

Čajevi

Čaj se priprema tako što se supena kašika rusomače, ili mješavine s drugim biljkama, zavisno od toga za šta se koristi, prelije s 200 ml ključale vode. Ostavi se poklopljeno da odstoji pola sata, zatim procijedi i zasladi po želji. U toku dana treba popiti tri šolje, uvijek prije jela.

U menopauzi se posebno savjetuje konzumiranje ovog čaja. Da bi se tegobe olakšale pa čak i eliminisale, dnevno treba piti po dvije šolje čaja tokom jednog mjeseca, zatim napraviti tronedjeljnu pauzu, pa čitav postupak ponoviti još jednom.