Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Oporezivanje crvenog mesa spasilo bi mnoge živote

crveno meso porez zdravlje
crveno-meso

Već oporezovani štetni proizvodi kao što su šećer, alkohol i duhan. Naučnici su utvrdili da je potreban porez od 20 posto na neobrađeno crveno meso

Britanska Vlada razmatra oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina zbog loših zdravstvenih efekata, piše “Guardian“.

Naučnici tvrde da bi oporezivanje crvenog mesa spasilo mnoge živote te da je takozvani “porez na grijeh” ili mesne produkte kao što su govedina, jagnjetina i svinjetina, dugoročno gledano, neizbježan. Cijene šunki i kobasica bi se udvostručile ako bi se uzele u obzir štetne posljedice koje ove namirnice imaju po zdravlje.

Pozivajući se na najnovije istraživanje, list piše da bi oporezivanje crvenog mesa uštedjelo milijarde zdravstvenom sektoru.

Vlada je već oporezovala štetne proizvode da bi smanjila njihovu potrošnju, kao što su šećer, alkohol i duhan. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2015. godine crveno meso za kancerogeno. A prerađeno crveno meso kao što su biftek ili šnicla kao moguće kancerogeno.

Međutim, ljudi u bogatim zemljama jedu više od preporučene količine crvenog mesa. A to je povezano sa oboljenjima srca, moždanim udarom i dijabetesom. Univerzitet Oxford analizirao je nivo poreza koji bi bio potreban da se nadomjeste troškovi zdravstva.

Naučnici su utvrdili da je potreban porez od 20 posto na neobrađeno crveno meso i 110 odsto na štetnije proizvode, odnosno prerađevine. Oni vjeruju da bi te mjere smanjile broj smrtnih slučajeva za 220.000 i uštedjele 170 milijardi dolara.

Više cijene koje bi uslijedile smanjile bi konzumiranje za dvije porcije sedmično. Trenutno se u bogatim zemljama konzumira se jedna porcija dnevno. To bi značilo uštedu od 41 milijarde dolara godišnje, piše list.

“Rezultati su dramatični za mesne prerađevine. Šunka je zaista jedan od nejnezdravijih proizvoda uopšte”, rekao je Marko Springman sa Univerziteta Oxford, koji je vodio studiju.