Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brazil

Oslobođena žena nakon 40 godina porodičnog ropstva

Ako ga krivični tužioci optuže za zapošljavanje roba i na sudu proglase krivim, profesoru prijeti do osam godina zatvora

Brazilka koja je držana kao sluškinja od osme godine gotovo četiri decenije i prisiljena na brak spašena je u rijetkim napadima na porodično ropstvo.

46-godišnjakinja je pronađena da živi u maloj sobi u stanu u Patos de Minasu, u jugoistočnoj državi Minas Gerais. Prema inspektorima rada, veći je dio života radila za porodicu bez plaće ili slobodnog vremena.

Njeni su siromašnji roditelji kao dijete je dali profesoru na univerzitetu Patos de Minas u Unipamu, a odgajala ju je njegova majka, rekli su inspektori.

“Davali su joj hranu kada je bila gladna, ali oduzeta su joj sva druga prava”, rekao je Humberto Camasmie, inspektor zadužen za spašavanje, fondaciji Thomson Reuters.

Žensko ime je zadržano radi zaštite njenog identiteta.

Porodično ropstvo u Brazilu teško je identificirati i riješiti se toga, jer žrtve rijetko sebe doživljavaju kao moderne robove, rekli su zvaničnici. Od 3.513 radnika zatečenih u ropskim uslovima između 2017. i 2019. godine, samo je 21 bio u kućnom ropstvu.

Advokat koji zastupa profesorovu porodicu rekao je da su oni proglašeni krivima prije nego što je njihov slučaj saslušan na sudu. Glasnogovornik Unipama rekao je da je univerzitet suspendirao profesora i da se “poduzimaju sve zakonske mjere”.

Tužioci rada rekli su da pokušavaju postići dogovor s porodicom kako bi žrtvi isplatili odštetu. Ako ga krivični tužioci optuže za zapošljavanje roba i na sudu proglase krivim, profesoru prijeti do osam godina zatvora.

Iako inspektori rada mogu po želji posjetiti radna mjesta kako bi provjerili ropstvo, moraju dobiti dozvolu suca za ulazak u dom, a dokazi o zlostavljanju od strane žrtava su preduvjet za to.

Komšije su alarmirale vlasti nakon što su od 46-godišnjakinje dobili bilješke u kojima traži da joj kupuju hranu i higijenske proizvode, jer ona nije imala novca, tvrde inspektori rada.

Tokom svog zatočeništva, žena je bila prisiljena udati se za starijeg rođaka porodice kako bi mogla nastaviti primati njegovu penziju i nakon njegove smrti, saopćile su vlasti.

Nakon njenog spašavanja krajem novembra, žena je odvedena u sklonište gdje joj pomažu psiholozi i socijalni radnici. Zvaničnici su rekli da pokušavaju spojiti ženu sa njenom biološkom porodicom.

Žena sada prima mjesečnu penziju od oko 8.000 R $ (1.560 USD) – što je sedam puta više od brazilske minimalne plaće – prema inspektoru rada Camasmieu.

“Nije znala koja je minimalna plaća”, rekao je. „Sada ona uči kako se koristi kreditna kartica. Zna da će joj svakog mjeseca biti isplaćen znatan iznos od penzije.“

Porodično je ropstvo bilo na naslovnicama u Brazilu i u junu kada su vlasti spasile 61-godišnju sobaricu za koju su procijenile da je robovala ženi koja radi u ljepoti Avon.

Avon je otpustio radnicu i rekao da će podržati žrtvu. Bivša zaposlenica Avona, koja je zajedno sa suprugom i majkom optužena za porobljavanje radnika, negirala je optužbe.