Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovano Udruženje osoba oboljelih od celijakije “No Gluten”

no_gluten

Celijakija je doživotna autoimuna bolest koju obilježava trajna nepodnošljivost glutena, a dijagnosticira se kako u dječijoj, tako i u odrasloj dobi.

Najčešći simptomi bolesti su masne stolice, dijareja, povraćanje, nadutost, pothranjenost, mršavljenje, atrofija mišića, manjak bjelančevina, osteopenija i osteoporoza, anemija, umor, neplodnost, bolovi u zglobovima, odgođen pubertet… Simptomi su individualni, što
otežava dijagnozu bolesti. Može biti praćena i bolestima kože, srca, nervnog sistema, jetre, Chronovom bolesti, ulceroznim kolitisom, a neliječenjem vodi do razvoja teških i po život opasnih oboljenja.

Celijakija je često neprepoznata jer se tipični simptomi olako pripisuju stresu, neredovitoj prehrani i sjedilačkom načinu života.

Potpuna eliminacija glutena iz ishrane je jedini lijek za ovu bolest, te zahtijeva dosta angažmana i edukacije. Iz prehrane se izbacuju svi proizvodi pšenice, ječma i raži, ali i brojne druge namirnice u kojima je gluten prisutan preko konzervansa, aditiva, stabilizatora i sl.

Novoosnovano Udruženje osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ Kantona Sarajevo, ima za cilj da okupi oboljele s područja kantona, da radi na podizanju svijesti o celijakiji i opasnosti glutena za oboljele, pomogne ranom dijagnosticiranju bolesti, da radi na ostvarivanju, provođenju i zaštiti prava oboljelih,na promicanju zdrave i uravnotežene stroge bezglutenske ishrane, poboljšanju položaja i kvaliteta života oboljelih, da bude potpora oboljelima i njihovim porodicama.

Zbog promjena u prehrani i održavanja zdravlja želimo da kontinuirano educiramo i informišemo naše članove, te stoga pozivamo sve oboljele i druge zainteresirane da nam se pridruže.

Informacije o Udruženju možete pronaći na Facebook stranici – Udruženje osoba oboljelih od celijakije Kantona Sarajevo, a članom Udruženja možete postati uplatom godišnje članarine od 12,00 KM na račun 1610000177590036 kod Reiffesen banke.

Radujemo se novim članovima!