Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otišla na operaciju grudi, pa iz bolnice izašla kao kleptomanka

kradljivica1111

Jedna žena u Brazilu nije izašla iz hirurške sale samo sa većim grudima i ravnijim trbuhom nego je kroz nekoliko sedmica patila od ozbiljne kleptomanije.

Ubrzo nakon što je otpuštena iz klinike poslije esteskog zahvata, četrdesetgodišnja žena imala je neodoljivu potrebu da ukrade bilo šta, kako tvrdi izvještaj objavljen u BMJ Case Reports.

Najvjerovatnije objašnjenje njenih simptoma je da je žena imala smanjeni dotok krvi u mozak u nekom trenutku tokom ili odmah nakon hirurške intervencije.

Takav ograničen dotok krvi lišio je mozak dovoljno kisika i drugih hranjivih tvari, remeteći funkciju mozga i dovodeći do oštećenja. Ovo oštećenje interferiralo je sa određenim ciklusom u mozgu i uzrokovalo neurološke probleme.

Pošto je nakon opsežnih estetskih zahvata žena bila dezorijentirana, apatična i mamurna te imala rupe u sjećanju, napravljena je magnetska rezonanca da bi se bolje razumjelo što bi mogao biti uzrok.

Učilo se da je zbog smanjenog pritoka krvi i nedostatka kisika u određenim dijelovima mozga nastalo oštećenje u regijama mozga koje se odnose na sjećanje i učenje. Žena nije imala mentalnih problema prije operacije niti je koristila nedozvoljene supstance.

Nakon što je puštena kući počela je pokazivati tipične simptome kleptomanije, nekontroliranu potrebu da ukrade nakon čega nastupa veliko olakšanje.

Epizode kleptomanije trajale su samo nekoliko sedmica ali dovoljno dugo da je uhapse. Njeno privremeno stanje objašnjeno je policiji pa je poslije psihijatrijske evaluacije puštena.
Za ovo stanje žena nije dobila nikakve lijekove i mozak je bio u stanju za nekoliko sedmica izliječiti sam sebe premrežavanjem i reorganizacijom moždanih veza.