Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Otkrivena istina o uticaju elektronskog uređaja za cigarete

15/11/2017

Rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da su popularani elektronski uređaji sa dizajniranim patronama za duhan loši za srce podjednako kao i obične cigarete.

Naime, istraživači su tokom eksperimenta izložili miševe pari ovog uređaja, a funkcija njihovih krvnih sudova se smanjila za čak 60 posto. To je gotovo isto u odnosu na ljude, gdje se bilježi da obična cigarate smanjuje funkciju krvnih sudova za 62 posto.

Funkcija krvnog suda određuje se procjenom njegove sposobnosti da se proširi kao odgovor na povećan protok krvi i predstavlja mjerilo zdravlja srca.

Popularni elektronski uređaji sa duhanskim patronama zagrijavaju duhan umjesto da ga sagorijevaju, čime se eliminišu štetne materije koje unosimo običnim cigaretama. Međutim, za razliku od elektronskih cigareta, duhanski patenti imaju nikotin kako bi zadovoljili želju konzumenta.

Rezultati istraživanja su prezentovani na kongresu Američke kardiološke asocijacije u Kalifoniji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.