Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otok star 2.000 godina nestao gotovo preko noći

otok nestao

Čitav jedan otok havajskog arhipelaga nestao je u Pacifiku i to, kako se čini, preko noći. Naučnici su potvrdili da je udaljeni otok East Island, inače dom ugroženoj havajskoj morskoj medvjedici i zelenoj morskoj kornjači, rapidno propao pod utjecajem snažnog uragana Walake koji je pogodio otočje početkom oktobra.

Šokantne fotografije ‘prije i poslije’ pokazuju razmjere udara. Danas se bijeli pijesak koji je obrubljivao otok tek nazire, a pod morem se razaznaju konture onoga što je nekad bila obala.

Naučnici koji prate to područje uspjeli su prikazati stanje prije i poslije uragana koristeći satelitske snimke. Međutim, ni oni nisu bili spremni na posljedice koje su ih dočekale nakon strašne oluje.

– Bio sam zbilja šokiran u tom trenutku. Pomislio sam – moj Bože, nestao je… To je samo još jedna pukotina u zidu koji nazivamo raznoliki ekosistem ovog planeta, a koji se prilično brzo ruši. Otok je bio star oko dvije hiljade godina i bili smo ondje u julu pa mi je teško palo što je sad posve izgubljen – rekao je Chip Fletcher, naučnik i profesor na Sveučilištu Hawaii.

Stručnjaci su očekivali da će East Island postepeno nestajati pod utjecajem rastuće razine mora. Međutim, uragan četvrte kategorije ubrzao je proces kad je direktno pogodio otok ranije ovaj mjesec.

Otok predstavlja vrlo važno stanište morskih kornjača koje ondje liježu jaja. Ovo bi ozbiljno moglo ugroziti njihov opstanak. Ondje se rađa i najveći dio strogo zaštićene vrste morskih medvjedica, piše Honolulu Civil Beat.

Posljednjih je mjeseci nestao još jedan otok u blizini – Trig. Njegov nestanak posljedica je višegodišnjeg procesa, no East Island je gotovo nestao preko noći. Klimatske promjene osnažuju uragane koji postaju sve češća pojava, a stručnjaci upozoravaju da su rizici za otoke i živa bića sve veći.

– Ova pojava dokazuje da su klimatske promjene stvarne i da se upravo događaju – rekao je Randy Kosaki, jedan od stručnjaka Američke agencije za oceane i atmosferu (NOAA).

Znanstvenici nisu sigurni hoće li East Island ponovno ‘izroniti’, a ako se to i dogodi, taj proces bi mogao trajati godinama i rezultat je posve nesiguran.