Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cosmic crisp

Ova jabuka u frižideru može stajati godinu dana, uzgoj koštao deset miliona dolara

jabuka-2

Sporo se kvari te u frižideru zadržava “odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci”

Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su naučnici razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu dana, sada je u ponudi na američkom tržištu, javlja BBC.

Radi se o sorti dobivenoj križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na državnom univerzitetu Washington 1997. U uzgoj nove “čvrste, hrskave i sočne” jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za njezin uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Washington.

“Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna”, kazala je Kate Evans, jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na univerzitetu u Washingtonu.

Također, istakla je, sporo se kvari te u frižideru zadržava “odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci”.

Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Washingtonu na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih malih tačkica na tamno crvenoj kori zbog kojih mnoge podsjeća na noćno nebo.

Zanimljivo je kako je država Washington najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala. Također, jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.