Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"rush hour"

Ovako izgleda gužva ponedjeljkom ujutro u Kopenhagenu

FOTO: Screenshot

Jedan korisnik TikToka objavio je snimak saobraćajne špice u Kopenhagenu na kojoj se vidi nepregledna kolona biciklista

Nema boljeg dana od ponedjeljka da saznate kako izgleda “rush hour” u drugim svjetskim gradovima. I dok ste kod nas naviknuti na kolone automobila dok dolazite na posao ili dok odlazite s njega, u Danskoj, tačnije u Kopenhagenu, to izgleda nešto drugačije.

Jedan korisnik TikToka objavio je snimak saobraćajne špice u Kopenhagenu na kojoj se vidi nepregledna kolona biciklista.

@virtualwayfarer

Danish rush hour isnt like other rush hours… #copenhagen #denmark #funny

♬ original sound – Alex

“Gotovi su ljetni praznici, ‘rush hour’ je opet u ful modu. Na danski način. A danas je i lijepo vrijeme”, govori korisnik TikToka u videu koji je pregledan preko 700 hiljada puta. U komentarima je objasnio da je video snimljen u avgustu, oko 8:50 sati ujutro.

Biciklizam je duboko ukorijenjen dio danske kulture

Inače, Danci su već nekoliko godina na vrhu popisa najsretnijih nacija svijeta, a mnogi vjeruju da je jedan od razloga i to što prakticiraju drugačije svakodnevne rutine od ostatka svijeta. Oni dnevno u prosjeku na biciklu prijeđu 1,6 kilometara, a biciklizam je duboko ukorijenjen u dansku kulturu.

Raniji podaci pokazivali su da u Kopenhagenu ima više bicikala nego stanovnika, a pisalo se da čak i danska kraljevska porodica na biciklu prati djecu u školu. Kopenhagen se promovira i kao najbolji glavni grad na svijetu za bicikliste. 49% svih putovanja na posao ili u školu u Kopenhagenu obavlja se biciklom.