Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne zanemarujte znakove

Ove promjene u kosi mogu biti simptomi tri ozbiljne bolesti

kosa opadanje
Ilustracija: Unsplash

Crvene ili ljubičaste mrlje na tjemenu mogu biti znak rijetkog, ali smrtonosnog raka krvnih sudova

Kosa je važan dio našeg identiteta. Kada kosa počne da opada ili da izgleda lošije nego inače, to može biti vrlo uznemirujuće za mnoge ljude. U nekim slučajevima promjene na kosi mogu biti znak ozbiljne bolesti, piše Index.

Parkinsonova bolest

Dok je bijela perut normalna, žuta perut može biti znak Parkinsonove bolesti. Drugi simptomi uključuju drhtanje, ukočenost i usporene pokrete.

Žuta perut izazvana je seboreičnim dermatitisom, stanjem u kojem dijelovi kože koji imaju puno znojnih žlijezda (kao što je skalp) postaju crveni, svrbe, bolni su i ljušte se. Prema organizaciji „Parkinson’s UK“, ljudi s tom bolešću skloni su ovoj kožnoj bolesti. Iako ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, nekoliko tretmana i terapija pomažu u borbi s njom.

Alopecija

Ako primijetite da vam ispadaju cijeli pramenovi kose, možda patite od alopecije areate. Ova autoimuna bolest može se pojaviti i na bradi, obrvama, trepavicama ili drugim dlakavim dijelovima tijela.

Kod alopecije ćelije imunog sistema napadaju folikule dlake i tako ih sprečavaju da proizvode dlaku. Uzrok bolesti je nepoznat, ali smatra se da okidači mogu biti nedostatak željeza i stres.

Alopecija areata može preći u alopeciju totalis kada se gubitak kose odnosi na cijelu glavu ili u alopeciju universalis kada zahvata cijelo tijelo. Ni za te bolesti nema lijeka.

Rak

Crvene ili ljubičaste mrlje na tjemenu mogu biti znak rijetkog, ali smrtonosnog raka krvnih sudova. Angiosarkom se razvija u unutrašnjoj površini krvnih i limfnih sudova. Može se pojaviti bilo gdje u tijelu, ali obično se javlja na koži na tjemenu, glavi ili vratu.

Kada angiosarkom zahvati organe poput jetre ili srca, često izaziva bol. Uzrok bolesti je nepoznat, a liječenje može uključivati operaciju, terapiju zračenjem i hemoterapiju, piše „The Sun“.