Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo istraživanje

Ovi napici mogu da povećaju šanse za infarkt?

6980127955be421729a3ff611248819_v4 big

Statistika kaže da u Americi čak jedna trećina mladih starosti do 17 godina redovno pije energetska pića

Naučnici su utvrdili da energetska pića sužavaju krvne sudove, što otežava cirkulaciju i ograničava dotok krvi u vitalne organe, uključujući i srce, prenosi Medical News Today.

Od ranije je poznato da energetska pića loše utiču na želudac, nervni sistem i da mogu izazvati probleme sa srcem ukoliko se konzumiraju u većoj količini, ali sada je spisku negativnih efekata dodat i povišen rizik od metaboličkog sindroma.

Naučnici su tokom istraživanja posmatrali 44 zdrava studenta medicine u dvadesetim godinama, koji su svi nepušači.

Cilj istraživanja bio je da se provjeri funkcija endotela, sloja tkiva na unutrašnjoj strani krvnih sudova, jer nalazi ranijeg proučavanja kažu da se disfunkcija endotela pokazala kao značajan indikator povišenog rizika od srčanog udara, jer u tim slučajevima arterije ne mogu potpuno da se šire.

Stručnjaci iz Houstona provjerili su funkciju endotela svakog ispitanika prije ispijanja energetskog pića, i 90 minuta nakon toga. Ispostavilo se da je nakon sat i po vremena od konzumacije ovakvih napitaka prečnik krvnih sudova upola manji.

Naučnici su taj štetan efekat povezali sa sastojcima energetskih pića, prije svega kofeinom, taurinom i šećerom.

Limenka energetskog pića u prosjeku sadrži 37 grama šećera (9 kašičica), kao i 80 miligrama kofeina, koji može izazvati pojačano lučenje adrenalina, što za posljedicu ima skok krvnog pritiska.

Statistika kaže da u Americi čak jedna trećina mladih starosti do 17 godina redovno pije energetska pića, a istraživanje iz 2017. je pokazalo da tri limenke (960 mililitara) mogu u tinejdžerskom uzrastu da izazovu vrtoglavice i aritmiju kod čak 50 posto mladih.