Život i zdravlje

Anders Holch Povlsen

Ovo je danski milijarder koji je izgubio troje djece u Šri Lanki

22/04/2019

Zna se da su Povlsen i njegova supruga Anne Storm Pedersen, s kojom se upoznao kad je ona počela raditi u prodaji u Bestelleru, imali četvero djece

Danskog milijardera Andersa Holcha Povlsena na Uskrs je zadesila nezamisliva tragedija, izgubio je troje djece u terorističkom napadu na Šri Lanki.

– Mogu potvrditi da je ubijeno troje djece. Nemamo daljnjih komentara i molimo da se u ovom trenutku poštuje privatnost porodice – poručio je Jesper Stubkier, glasnogovornik Bestsellera, Povlsenovog lanca za prodaju odjeće. Nisu precizirali o kome je tačno riječ.

Zna se da su Povlsen i njegova supruga Anne Storm Pedersen, s kojom se upoznao kad je ona počela raditi u prodaji u Bestelleru, imali četvero djece: Almu, Agnes, Astrid i Alfreda. Alma je prije nekoliko dana objavila fotografiju svojih sestara i braće kako sjede uz bazen.

Prije ove stravične tragedije, Povlsen je na međunarodnoj sceni bio poznat i pod nadimcima „Vlasnik Škotske”, pa čak i „Kralj Škotske”. Naime, taj modni mag, vlasnik međunarodnog lanca trgovina odjećom Bestseller (u čijem su portfelju i brendovi Vero Moda i Jack&Jones) i najveći pojedinačni dioničar britanske online trgovine ASOS, u svom vlasništvu ima skoro 900 kvadratnih kilometara zemlje u Škotskoj.

To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposjednik u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u cijelom UK zasjeo na drugo mjesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja, ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti (oko 220 miliona KM). Danac je imanja počeo kupovati 2006. godine, a njegov prvi potez bila je kupovina 170 kvadratnih kilometara velikog dijela Nacionalnog parka Cairngorm u Glenfeshieu, za što je izdvojio 7,9 miliina funti, oko 17.5 miliona KM.

Sve je to bio u stanju zahvaljujući poslovnom carstvu koje je vodio. Posao je, sa samo jednom trgovinom u malom mjestu Brande, 1975. godine pokrenuo njegov otac Troels. S vremenom se jako proširio. Danas zapošljavaju oko 15.000 ljudi i u svom vlasništvu imaju brendove kao što su Jack & Jones i Vero Moda. Osim toga, imaju i 30 posto udjela u Asosu, najvećoj online britanskoj trgovini za prodaju odjeće.

U škotska se prostranstva zaljubio još kao dječak, a kada je počeo kupovati zemlju, njegova je ideja bila, navodi portal Herald Scotland, zaštiti i očuvati prirodna bogatstva kojom Škotska obiluje. On i njegova supruga Anne, vlasnici su holdinga Wildland pod čijim su okriljem njihovi posjedi, a oboje su zainteresovani da osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku i arheološku.

– Želimo obnoviti dijelove škotskih visoravni, vratiti ih u njihovo nekadašnje veličanstveno stanje i popraviti štetu koju im je svojim djelovanjem nanio čovjek. Nije riječ samo o zemlji kao takvoj, veći o drugim elementima bogate škotske baštine – stoji u opisu misije Wildlanda koji potpisuju Anne i Anders Povlsen.

Supružnici su se intenzivno uključili u britanski nacionalni program pošumljavanja, posadivši milione stabala te preuzimajući brigu nad lovom na jelene, koji u Glenfeshieu nemaju prirodnog neprijatelja pa su se pretjerano razmnožavali. Osim brige za prirodna prostranstva, supružnici su uložili milione funti u renoviranje seoskih kuća i šumskih koliba u luksuzna, ali skrovita mjesta za iznajmljivanje.

Ipak, neslužbeni kralj Škotske, na meti je brojnih kritika zbog količine zemlje koju drži u svom vlasništvu. Herald Scotland je naprimjer pisao kako je sama činjenica „da jedna osoba u svojim rukama drži toliko zemlje pogrešna”.

– To je kao s monarhijom: u redu je kad je kralj dobar, ali loše je kad nije. Ne možemo ovisiti o nečijim hirovima velikodušnosti i uljudnosti – stoji u njihovom članku.

Povlsen, s obitelji živi na njihovom imanju Constantinsborg, koje datira u 14. vijek, u Danskoj zapadno od grada Aarhusa, a zanimljivo je i da je kupio zemljište u Karpatima u Rumuniji, i to s ciljem da tamo otvori divlji rezervat za vukove, medvjede i risove.

Prema Forbesu, Povlsenovo se bogatstvo procjenjuje na 7,9 milijardi dolara, od čega gotovo četiri milijarde dolaze iz njegovog modnog diva Bestseller. Sa suprugom Anne ima četvero djece, a troje je tragično preminulo u terorističkim napadima na Šri Lanki na Uskrs.

Njegova se porodica, inače, već suočavala s napadima. Povlsenovi su 1998. godine, navodi Daily Mail, bili meta ucjenjivača Kurta Hansena koji je prijetio da će ubiti članove porodice ako mu ne isplate milion funti. Hansen im je slao prijeteća pisma, urezivao svoje inicijale na njihove automobile, a jednom je i provalio u njihovu porodičnu kuću i ostavio poruku samo nekoliko metara od sobe u kojoj su spavali. Kada ga je policija uhapsila, Hansen je kod sebe imao lisice, ljepljivu traku, zapaljive tekućine te pištolj, a u njegovom su domu policajci pronašli maske, knjigu o otrovima te tajnu sobu skrivenu ispod podnih dasaka.

Dodatno, prema pisanju tog britanskog portala, 2003. godine njihov bliski porodični prijatelj otet je u Indiji, gdje Polvsenov Bestseller ima svoje tvornice. Otmičari su ga zabunom zamijenili za jednog od Povlsenovih, a tada je, srećom, nakon automobilske potjere bio spašen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.