Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je najjezovitiji nogometni stadion na svijetu (VIDEO)

pripjat (3)

Pripjat, danas napušteni grad u sjevernoj Ukrajini, planski je izgrađen sedamdesetih godina prošlog stoljeća pet kilometara od Černobila kao mjesto za život zaposlenih u nuklearnoj elektrani.

U gradu je do fatalne 1986. godine živjelo oko 50 hiljada ljudi i smatralo ga se sovjetskim ‘New Yorkom’.

Obitavalo je tu 25 različitih nacionalnosti, prosječna starost građana bila je 26 godina, a poslije 26. aprila 1986. u njemu je život zauvijek stao. Moderne škole, pozorišta, bazeni i svi sportski objekti prisilno su osuđeni na propast.

Zapanjujuće progresivan grad u svim smjerovima predstavljao je budućnost, postojali su stoga snažni planovi i na sportskom planu – sovjetske su vlasti htjele još jedan moderan nogometni klub koji bi se kroz desetljeće progurao do samog vrha u Sovjetskom savezu. Ali i šire.

Pa, gdje bi našli bolju lokaciju od Pripjata, grada kojim su se toliko dičili?

Tom klubu nije bilo suđeno, bio je to FC Stroitel Pripjat osnovan 1970. godine. Domaće su utakmice igrali na Avanhard stadionu. Stroitel, ili u slobodnom prijevodu – Graditelj, bio je član nižih rangova tadašnjeg Sovjetskog saveza s jasnim ciljevima za budućnost.

Na Avanhard stadionu lopta se više nikad neće zakotrljati. Pripjat i njegova okolica još nekoliko stoljeća neće biti sigurni za ljudsko stanovanje jer je prilikom nesreće oslobođena velika količina radioaktivnog izotopa cezija 137.

Potrebno je oko 300 godina da se hiljaditi dio količine, koja se oslobodila, raspadne.