Život i zdravlje

Organizacija je ključ

Pet grešaka koje mnogi prave pri čišćenju kuće

16/02/2020

Napravite neke promjene u svojoj rutini i završit ćete posao prije nego što ste se nadali i imat ćete više vremena uživati u svom čistom domu

Čišćenje kuće nikome nije omiljena sedmična aktivnost, ali je nužna. Važna je ako želite izbjeći trovanje hranom i gomilanje smeća.

Većina nas želi kućne poslove završiti što prije, ali s maksimalnim učinkom. Kako bi vam pomogli da se malo bolje organizirate prije čišćenja, The Spruce vam predstavlja pet najčešćih grašaka koje radite pri spremanju kuće. Napravite neke promjene u svojoj rutini i završit ćete posao prije nego što ste se nadali i imat ćete više vremena uživati u svom čistom domu.

Odgađate čišćenje

Brišete li odmah ako prospete džem, med ili kremu na pod ili ih ostavite na podu nekoliko dana? Ako ostavite džem na podu, mravi će ga raznijeti svuda po prostoriji. Možete potrošiti 15 do 20 sekundi tako što ćete riješiti problem ili provesti 20 do 30 minuta kasnije na čišćenje ove tvrdokorne mrlje.

Isti princip vrijedi za sve vrste čišćenja i pospremanja. Nekoliko minuta koje ćete potrošiti na čišćenje i pospremanje nereda u sobi čini dan za “generalno” čišćenje puno lakšim. Dijelovi kuhinje u kojima se priprema hrana trebali bi biti pravilno očišćeni i dezinficirani, prljavo rublje bačeno u košaru, lavabo i tuš kabina prebrisani nakon svakog korištenja i nered koji rade računi iz trgovine, novine i ostali papiri trebaju se maknuti svakog dana.

Tako će sedmični zadaci poput brisanja prašine, usisavanja, ribanja kupaonice, brisanje podova i pranje rublja biti dosta lakši.

Počinjete od pogrešne prostorije u kući

Niko od nas ne želi čistiti više nego što treba. Ako počnete na pogrešnom mjestu u kući, u procesu čišćenja morat ćete se vratiti i ponoviti korake.

Prvo raščistite sobu tako što ćete pokupiti stvari koje ne pripadaju toj prostoriji. Bacite ih ili ih vratite u odgovarajući prostor. Nemojte više puta prebacivati jedan predmet, nego ga odmah odnesite na pravo mjesto. Ne čistite druge prostorije, vratite se u onu u kojoj ste započeli spremanje.

Kada ste spremni početi s čišćenjem, počnite od kraja prostorije i polako idite prema vratima. Ako krenete čistiti pod i onda uzmete brisati prašinu, prašina će padati na pod i namještaj pa ćete pod morati ponovno čistiti.

Kada čistite tuš kabinu ili staklena vrata i prozore uvijek krenite od vrha prema dolje.

Koristite pogrešna sredstva za čišćenje

Ako koristite sredstva za čišćenje koja nisu dovoljno jaka, nećete obaviti dobar posao. Je li vam se ikada dogodilo da operete rublje i kada ga krenete sušiti vidite da je mrlja i dalje tu? To je zato što ste koristili pogrešan deterdžent, obratite pažnju na etikete i pratite upute kako biste pravilno oprali rublje.

Provjeravanje etikete ne samo da će vam uštedjeti vrijeme i broj pranja, nego i novac. Korištenje pogrešnih sredstava za čišćenje mogu oštetiti određene površine u vašem domu.

Koristite prljavu spužvu i žicu

Alati koji ćete koristiti za čišćenje mogu pogoršati stvari i nastaviti širiti bakterije okolo. Ako kuhinjsku spužvu ne operete pravilno, ona je pogodna za razvijanje bakterija poput salmonele i ešerihije. Ne ostavljajte prljavo rublje dugo u košari jer će se još više usmrdjeti. Usisivač koji ne čistite redovito može početi ispuhivati prašinu.

Uzmite određeno vrijeme kako biste očistili krpe, promijenili glavu moča, očistili filtere na usisivaču i čaše prije svake upotrebe. Jednokratne alate poput dezinfekcijskih maramica, elektrostatičnih krpa i brisača su super, ali pokušajte ne koristite jedan za čišćenje cijele kuće. Za svaki zadatak iskoristite novu krpu ili maramicu.

Ne učite djecu da vam pomažu u kućnim poslovima

Savršeno vrijeme da objasnite djeci da vam moraju pomoći u pospremanju kuće je kad napune 4 godine. Oni tada žele raditi sve s tatom i mamom. Počnite tako što ćete im pokazati jednostavne stvari koje oni mogu napraviti kako bi pomogli, kao što je na primjer motanje ručnika i pospremanje istih na policu ili odnošenje prljave odjeće u košaru. Kako odrastaju možete im dati izazovnije zadatke na primjer stavljanje rublja na pranje.

Napravite tabelu poslova i naučite djecu isti princip kojeg biste se vi trebali pridržavati, a to je da svaki dan obavljaju nekoliko manjih poslova kako bi im generalno pospremanje nakon bilo lakše. Oni će se naravno žaliti, ali vi im činite uslugu i bit će vam zahvalni onog dana kada budu imali svoju kuću.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.