Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdrava ishrana

Pet najzdravijih vrsta mesa po tvrdnjama nutricionista

Foto: Unsplash
Ilustracija

Postoje dvije različite vrste životinjskih bjelančevina: mesne i nemesne

Preporučeni dnevni unos (RDA) proteina iznosi svega 0.8 grama po kilogramu tjelesne težine, međutim većina stručnjaka se slaže da većina ljudi, uključujući starije osobe ili bilo koga ko je aktivan ili želi da smrša, ima koristi od više od ove količine, bliže 1.2 grama po kilogramu tjelesne težine, posebno za sprječavanje gubitka mišićne mase, piše n1info.hr.

Dok proteine možete lako da unesete iz biljnih izvora, smatra se da su životinjski proteini kvalitetniji proteini budući da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, te se lakše vare i apsorbuju od biljnih proteina.

Postoje dvije različite vrste životinjskih bjelančevina: mesne i nemesne. Meso može biti govedina, riba, svinjetina ili živina, a u drugu grupu se ubraja svaki životinjski nusproizvod, poput mliječnih proizvoda i jaja.

Dok neke vrste mesa sadrže velike količine zasićenih masti i natrijuma, druge su nevjerovatno zdrave, nude obilje proteina i drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina B, željeza i cinka.

Svinjski file

Svinjski file izvrstan je izvor vitamina B, uključujući tiamin, niacin, vitamin B6 i vitamin B12. Samo 0.085 kg kuhanog svinjskog filea sadrži 22 grama proteina i samo 2.4 grama zasićene masti.

Losos

Losos je svestran i zdrav životinjski protein. Jedna porcija divljeg atlantskog lososa od 0.085 kg ima sedam grama masti, od kojih većina dolazi iz omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce.

Ekstra nemasna mljevena govedina

Ekstra nemasna mljevena govedina je najmanje 90% nemasna sa 10% ili manje masti. Samo jedna porcija mljevene govedine od 0.085 kg ima 22 grama proteina, 12% DV (dnevna vrijednost) gvožđa i 50% DV cinka.

Sardine

Sardine su bogate esencijalnim nutrijentima poput proteina, vitamina B12, vitamina D, kalcijuma i minerala. Samo jedna konzerva od 0.106 kg ima 22.6 grama kvalitetnih proteina, kao i 27% DV za kalcijum.

Bakalar

Bakalar je odličan izbor plodova mora s visokim sadržajem bjelančevina, blagog je ukusa i nevjerovatno jednostavan za upotrebu. S manje od jednog grama masti, samo 90 kalorija i 19 grama proteina po porciji od 0.085 kg, zdrav je i proteinima bogat izbor za večeru.

Plus: Dva životinjska proteina (ne uključujući meso):

Grčki jogurt

Grčki jogurt je bogat proteinima i pun probiotika i esencijalnih hranljivih materija poput kalcijuma i vitamina D. Možete odabrati nemasni grčki jogurt kako biste smanjili zasićene masti i kalorije, ili punomasne verzije za veće zadovoljstvo i bogatiji ukus.

Jaja

Jaja su hranljiv i ekonomičan izvor proteina koji se mogu jesti na mnogo načina. Samo jedno jaje ima 6 grama proteina i nekoliko vitamina B i selena. Jedno jaje takođe osigurava 31% DV za holin, mineral neophodan za metabolizam lipida, zdravlje mozga i razvoj mozga fetusa.