Život i zdravlje

Café Brazil

Pet razloga zbog čega je kafa dobra za zdravlje

31/01/2020

Café Brazil je i ovog puta odabrala nekoliko naučno dokazanih prednosti kafe

Osnovne prednosti kafe su svima manje-više poznate. Dobrog je ukusa i pomaže vam da ostanete budni, ali neslaganja po pitanju toga koliko je zapravo kafa dobra za vas su brojna, zato je Café Brazil u ovom tekstu pripremila nekoliko naučno dokazanih prednosti kafe.

Vjerovatno ste neke od besmislica već čuli. Recimo, da će kafa usporiti vaš rast! A zapravo, vaša majka jednostavno nije željela da sa vama podijeli ni gutljaj dragocjenog napitka.

Čuli ste i da ćete od kafe dehidrirati, dobiti rak, ili mrlje po zubima… Dobro, ovo posljednje je tačno, ali ne i prethodne dvije stavke. Međutim, samo zato što nešto nije loše po vas ne mora da znači ni da je dobro. Dakle, da li je ovo slučaj i sa kafom?

Sigurno da vas doktor neće izgrditi što ne unosite dovoljno kafe u svoj organizam, ali istraživanja pokazuju da kada se unosi u razumnim količinama, kafa zapravo ima nekoliko prednosti za koje možda niste znali!

Café Brazil je i ovog puta odabrala nekoliko naučno dokazanih prednosti kafe:

Održava vas hidriranim

Ne, od nje nećete dehidrirati, baš naprotiv. Istraživači na univerzitetu u Birmingemu su nedavno utvrdili da kafa može da bude hidrirajuća gotovo kao voda. Poslije sljedećeg jutarnjeg treninga slobodno sipajte sebi šolju vruće kafe.

Poboljšava pamćenje

Nova studija istraživača na univerzitetu Irvin u Kaliforniji tvrdi da su učesnici istraživanja koji su uzimali pilule kofeina, pokazali bolju sposobnost pamćenja u odnosu na svoje kolege. Ne sumnjamo, jer možda ste primjetili da prije nego što popijete jutarnju kafu ne možete ničega da se sjetite.

Doprinosi zdravlju jetre

Vjerovatno se ne brinete o svojoj jetri onako kako ona to zaslužuje. Zato se prvom prilikom potrudite da joj ugodite. Istraživači na Djuk univerzitetu otkrili su da kafa može spriječiti masne bolesti jetre, koje nisu izazvane alkoholom. Takođe će smanjiti mogućnost od dobijanja raka jetre.

Smanjuje depresiju

Američka neurološka akademija tvrdi da ljudi koji piju kafu manje pate od depresije od onih koji je ne piju. Uzrok su najvjerovatnije antioksidansi. Naravno, možete antioksidanse dobiti i konzumiranjem voća i povrća, ali ako niste raspoloženi slobodno sipajte sebi još jednu šolju kafe.

Pomaže vam da vježbate

Dokazano je da se sportisti koji koriste kofein pre treninga manje umaraju, i izdržljiviji su, i psihički i fizički, Jedina stvar koja stoji između vas i Olimpijskih igara je to što vjerovatno ne pijete dovoljno kafe!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.