Život i zdravlje

Pet razloga zbog kojih je prijateljstvo s bivšim veoma loša ideja

29/11/2019

Bez obzira na sve što ste čuli, ideja da ostanete u dobrim odnosima s bivšim partnerima nikako nije dobra, pokazalo je psihološko istraživanje objavljeno na stranici Wiley Online Library. Razloga za to je puno, a na portalu BrightSide izdvojili su ih pet koji će vam biti dovoljni da ubuduće ni ne pomišljate na održavanje kontakta nakon prekida veze.

1. Osjećaji ne nestaju tako lako

Ako gajite bilo kakve osjećaje prema bivšem partneru, zašto biste s njim ulazili u “prijateljsku zonu”? Zamislite kako ćete se osjećati kad vam bude pričao o svojoj novoj vezi.

2. Manje su šanse da se ponovno zaljubite

Ako se stalno viđate s bivšim, teže ćete ga preboljeti, što će vam otežati i upoznavanje te zaljubljivanje u nekog novog. Nakon prekida ljudima je potrebno vrijeme kako bi se ohladili, a u društvu bivšega to je nemoguće.

3. Vaš bivši partner možda još nešto osjeća prema vama

Ako ste vi inicirali prekid, moguće je da će vašem partneru prijateljstvo samo otežati proces oporavka. Uzmite u obzir i njegove osjećaje.

4. Možda se pomirite

Ovo vam možda zvuči kao dobar rasplet prekida, no pomirenje s bivšim obično se ne pokaže kao dobra ideja. Sigurno ste prekinuli s dobrim razlogom, a greške se uvijek mogu ponoviti.

5. Možda budete ljubomorni

Ako vaš bivši partner krene dalje i nađe nekog novog, vjerovatno ćete biti ljubomorni – ili na njegovu novu djevojku, ili zato što mu ide bolje od vas. U svakom slučaju, to nisu prijateljski osjećaji pa je najbolje izbjeći ih prekidanjem kontakta nakon kraja veze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.