Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Često se zanemaruju

Pet simptoma koji ukazuju na povišen holesterol

FOTO: Unsplash
Ilustracija

Iako je hoesterol bitan segment u organizmu, višak LDL holesterola može imati poguban utjecat na zdravlje

Visok holesterol odavno je prepoznat kao rizični faktor za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Nalazi se u svakoj stanici ljudi i životinja jer je esencijalni metabolit, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog porijekla.

On je ključan za pravilno funkcioniranje organizma, sastavni je dio stanične membrane, sudjeluje u metaboličkim procesima u izmjeni tvari, služi za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona, te vitamina topivih u mastima kao i za sintezu vitamina D i apsorpciji masti. No, ako je povišen, to postaju rizični faktor za zdravlje.

Uzroci povišenog holesterola

Pretilost može povećati vaš rizik od razvoja “lošeg” LDL holesterola. Ostali faktori načina života koji mogu doprinijeti visokom holesterolu su neaktivnost i pušenje. Ne treba zaboraviti niti genetiku.

Neka druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, također mogu povećati rizik od razvoja visokog holesterola.

Prepoznajte problem

Problem s nakupljenim holesterolom može se vidjeti na vašoj koži, na licu a može doći i do problema s pritiskom. Ako se ne mjeri nivo holesterola, ovi simptomi mogu proći neprimjećeno. Važno je zato redovno napraviti sve testove u laboratoriju kako bi se stanje “procijenilo”uhvatilo” na vrijeme.

Ako nalazi otkriju da nivo još nije kritično visok, promjene u životnim navikama mogu pomoći da se ona vrati na normalnu razinu. Kako visok holesterol ne uzrokuje simptome u ranoj fazi, važno je paziti na sve aspekte života, jesti zdravo, biti aktivan i redovno kontrolirati nivo holesterola.

Simptomi na koje trebate paziti

Često se zanemaruju pa je dobro istaknuti da iako mogu biti bezopasni ili signalizirati neka druga stanja, primijetite li ove simptome koji ne prolaze, javite se doktoru.

  • oticanje donjeg dijela nogu i zglobova
  • oticanje stopala ili dlanova
  • osjećaj težine u nogama
  • bol u listovima i bedrima
  • osjećaj pečenja u gornjem dijelu abdomena, posebno nakon što ste pojeli nešto masno

Kako regulirati holesterol

Dobra vijest je da postoje koraci koji će vam pomoći da nivo LDL holesterola držite pod kontrolom. Potrebno je unos masti držati na najviše 30% od ukupnog unosa energije, a unos zasićenih masti ispod 10%.

Smanjite konzumaciju crvenog mesa, pržene hrane, hrane s visokim sadržajem holesterola (žumanjak jajeta, iznutrice, svinjetina i prerađevine, govedina), zasićenih masti iz mlijeka i mliječnih prerađevina…

Također je potrebno povećati unos hrane bogate prehrambenim vlaknima (proizvodi od žitarica-posebno od punog zrna), dnevni unos voća i povrća – barem 4 ili 5 obroka, bijelog mesa te ribe, piše ordinacija.hr.