Život i zdravlje

dr. Ahmed Ismail

Pet stvari o vagini koje svaka žena (pa i muškarac) treba znati

08/02/2019

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno tijelo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo

Postoje razni znakovi koji ženama signaliziraju na to da nešto nije u redu sa njihovim spolnim organom.

Veliki broj žena brine se i oko izgleda njihove vagine, šta je zapravo normalno, a šta nije. Zbog sramote ili straha žene zanemaruju intimno zdravlje ili pak bezrazložno opterećuje, a neke će ići tako daleko da će vaginu staviti “pod nož” kako bi je dotjerale. Operacije se rade na velikim i malim usnama, ali jesu li one zaista potrebne?

Vodeći britanski ginekolog dr Ahmed Ismail, objašnjava da vagine postoje u različitim oblicima i bojama i da, osim ako se ne javlja bol ili neprijatni osjećaj, svaka je savršena, piše Daily Mail.

Sa tolikim naglaskom medija na savršeno tijelo, žene postaju preterano analitične, ali treba jasno naglasiti šta je normalno i zdravo. Zato dr. Ismail otkriva najčešća pitanja i teme svojih pacijentkinja:

Ne postoji vagina savršenog izgleda

Velike usne su u prosjeku duge oko 8,1 cm – što odgovara veličini prosečnog laka za nokte. Ipak, raspon veličina je znatno veći od toga – u studiji iznosi od 4,5 do 11,5 cm. Male usne okružuju otvor vagine, a zanimljivo je da je lijeva mala usna u prosjeku nešto šira – oko 2,1 cm, a desna oko 1,9 cm. Lijeva mala usna je u prosjeku duga oko 4 cm, dok je desna duga oko 3,8 cm.

Kao i kod veličine velikih usana, ni veličina malih nema veze s veličinom vaginalnog otvora. Klitorisu, koji se još naziva dražica, jedina je uloga seksualno zadovoljstvo. Prosjek širine klitorisa iznosi oko 0,8 cm (dok raspon širine učesnica u studiji iznosi od 0,2 do 2,5 cm). Prosječna dužina iznosi 1,6 cm, s rasponom od 0,4 do 4,0 cm. Veličina samog klitorisa nema uticaja na intenzitet ženskog zadovoljstva.

Ako nema bola, nema potrebe za labioplastikom

Sve vagine se proširuju za vrijeme seksa, a broj odnosa ne utiče na veličinu. Prema studiji na više od 200 žena, vaginalni kanal je u prosjeku dug 9,6 cm, a širok od 2,5 do 3,5 cm. Žene s širinom oko dva centimetara, najčešće osjećaju bol pri seksu i realno su jedini kandidati za operacije, dok su druge estetske želje samo pitanje taštine i prevladavajućih trendova koji dolaze iz pornografske industrije.

Vagina se mijenja s godinama

Veličina velikih usana nema veze s veličinom vagine, a zanimljivo je i to što se usne smanjuju kako žena stari. U dvadesetima se spoljašnje usne smanjuju naspram izgleda u pubertetu, a u 30-ima se najčešće javljaju tamniji djelovi kože na vagini koji su povezani sa hormonalnim promenama. U kasnijoj dobi koža vagine stari na isti način kao i koža ostalih delova tela usljed gubitka kolagena, a stidne dlake počinju da sijede nešto kasnije nego kosa.

Ne upoređujte svoju sa tuđima

Postoje razlike u izgledu vagine s obzirom na rasu i genetiku, pa na primjer Kineskinje imaju znatno manje izražene spoljašnje usne i klitoris nego Ruskinje i tako dalje. Poređenje nema smisla, a ljepota vagine je kao i ljepota svega ostalog – u oku posomatrača.

Ako je čista i zdrava – savršena je

Vagina se sama čisti, a upravo je to uloga vaginalnog iscjedka, koji je sasvim normalna i uobičajena pojava. Proziran ili beličast iscjedak posljedica je promjene u nivoima hormona i samog čišćenja zidova vagine, a on ispira bakterije, stare ćelije i razne patogene i sprječava njihov ulazak u matericu. Zbog toga ne postoji potreba za korišćenjem parfimisanih šampona koji mogu da naruše prirodno kiselu pH vrijednost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.