Život i zdravlje

Tvrde da je sigurna

Pfizer i BioNTech: Vakcina efikasna i za adoloescente u dobi od 12 do 15 godina

31/03/2021

Pfizerova vakcina već je odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina

Pfizer Inc i BioNTech saopćili su u srijedu da je njihova vakcina protiv COVID-19 sigurna i efikasna te da je stvorila snažne odgovore na antitijela za adoloscente u dobi od 12 do 15 godina.

Pfizer se nada da bi vakcinacija ove starosne grupe mogla početi prije sljedeće školske godine, rekao je Albert Bourla, predsjednik i izvršni direktor Pfizera.

Pfizerova vakcina već je odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina. Nova studija nudi prve dokaze o tome kako će vakcina djelovati i kod adolescenata školske dobi, javlja Reuters.

U ispitivanju 2.260 adolescenata u dobi od 12 do 15 godina, bilo je 18 slučajeva COVID-19 u grupi koja je dobila placebo varijantu i nijedan u grupi koja je dobila vakcinu, što znači da je stopostotona efikasnost u prevenciji COVID-19.

Pacijenti su dobro podnijeli vakcine, a nuspojave su se podudarale sa onim zabilježenim među onima u dobi od 16 do 25 godina u ispitivanju za odrasle. Nuspojave tokom ispitivanja vakcine kod odraslih uglavnom su bile blage do umjerene i uključivale su bol na mjestu injekcije, glavobolje, groznicu i umor.

Kompanije su takođe proučavale podgrupu tinejdžera kako bi izmjerili nivo antitijela koja neutrališu virus, mjesec dana nakon druge doze, i otkrili su da je to uporedivo sa učesnicima studije u starosti od 16 do 25 godina kao i u ispitivanju kod odraslih.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.