Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Treskavica” Trnovo

Planinari očistili i markirali planinarske staze na Hrasničkom potoku

Hrasnicki potok ciscenje 6

Markiranjem i uređenjem planinarske staze počeo je prvi korak plana ovog društva koje želi u budućnosti pokazati da Treskavica zaista ima mnogo toga za ponuditi

Proteklog vikenda je, kako smo i najavili, ekipa Planinarsko sportskog društva “Treskavica” Trnovo uz pomoć mnogobrojnih prijatelja, volontera i ljubitelja prirode, imala akciju krčenja, čišćenja i markiranja planinarske staze na Hrasničkom potoku, u neposrednoj blizini planinarskog doma Sustavac na Treskavici.

Potok koji protiče pored ovog planinarskog doma, odavno je meta pokušaja izgradnje mini hidroelektrane, pa su ovom prilikom, mnogobrojni planinari kao i članovi lokalne zajednice jasno iznijeli protivljenje bilo kakvom uništavanju prirodnih ljepota Treskavice i dugoročnom izazivanju ekoloških katastrofa na području ove planine.

“Već godinama traje borba planinara i ljubitelja prirode protiv mini hidroelektrana na vodama Treskavice te je i sam Hrasnički potok svojevrsna žrtva pogrešnog odnosa prema prirodi i mjesto gdje je planirana gradnja mHE”, rekao nam je predsjednik Planinarsko sportskog društva “Treskavica” Trnovo, Ljubiša Golijanin.

Markiranjem i uređenjem planinarske staze počeo je prvi korak plana ovog društva koje želi u budućnosti pokazati da Treskavica zaista ima mnogo toga za ponuditi kako sa planinarske tako i sa turističke strane, baš takva kakva jeste, bez urušavanja njenog prirodnog reda i harmonije.

“Pored izgradnje via ferrate u planu je, u skorijoj budućnosti i izgradnja adrenalinskog parka za djecu, jer je sam teren atraktivan i pun potencijala za kvalitetniji boravak u prirodi za najmlađe. Ponosni smo na ovaj projekat i zaista zahvalni svim učesnicima akcije”, zaključio je Golijanin.